Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Våren är här!

27 februari 2019
Visst är det härligt. De där första dagarna när man kan njuta av den värmande gula solen och kisa mot gula tussilago, vintergäck och krokus. Och det är nu det är dags, våren har redan kommit längst i söder!

Någonstans i en lerig dikesren brukar den dyka upp. Mitt bland bruna löv och torrt gräs. Lyser som solen och inger det hopp om betydligt fler blommor och grönt gräs som många av oss verkligen längtar till. Men visst är den första tussilagon något alldeles extra som ingen annan blomma kan konkurrera med. Den är ju först, nästan i varje fall. Och det är alltid något extra över premiärer.

Våren anlände som vanligt så tidigt som den kunde längst i söder. Den 15 februari var det dags även om ingen visste det då. Det ska ju gå sju dagar i följd med en dygnsmedeltemperatur på över nollan för att SMHI ska klassa årstiden så. Sedan dess har det blivit ännu mildare, en del skulle nog kunna kalla det varmt när temperaturen steg till 16,7 i Karlshamn den 26 februari. Det är rekord för februari. I mars är rekordet 22,2 grader. Det är från 1968 och från Sandbäckshult i Oskarshamn. Det kanske inte slås i år men vittnar ändå om varmare tider.

I april börjar campingarna vakna till liv och allt fler känner att de vill ut och njuta. Av våren förstås men även av gemenskapen som campinglivet erbjuder. De fastboende snickrar på sina altaner och planterar blommor medan de kisar ut över någon vacker vy, kanske en sjö. Husbilarna rullar runt och njuter av de första gröna löven. Kanske har man möjlighet att njuta av en tur i Skåne när bokskogen lövas i Forsakar, sådant ger minnen för livet. Se de första blåsipporna spira. Just nu är det nära.

De som ännu inte suttit och drömt om vårens första turer har bråda tider nu. Inte för planeringens skull, sådan behövs inte. Det spontana är oftast det mest spännande. En lite längre tur när solen och våren visar sig från sin bästa sida, kanske till en näraliggande camping om vädret blir lite kylslaget eller regnet smattrar mot karossen. Gemenskapen finns där oavsett, den är minst lika viktig som vårvärmen men finns båda på plats samtidigt gör det ju inget.

Visst är det härligt att få drömma om den kommande säsongen, barnens glam vid poolen och grilldoften från grannen. Det är vår nu och snart är det dags för härliga sommarvarma vindar. En ny säsong att skapa minnen av, minnen för livet som den som sitter hemma aldrig får.