Stopp för parkering och fricamping med husbil blir vanligare.

Nästa artikel
Fricamping: Så funkar det – här är experternas bästa tips
Guide

Fricamping: Så funkar det – här är experternas bästa tips

Publicerad 18 januari 2023 (uppdaterad 18 oktober 2023)

Stopp för parkering och fricamping med husbil blir vanligare.

Många campare drömmer om att bo nära naturen och ”ute i det fria”. Trenden kallas fricamping och har blivit enormt populär, men det finns viktiga saker du måste tänka på innan du ger dig ut. Läs vår guide så undviker du ilskna blickar och nybörjarnas missar!
Innehåll
Det här är en upplåst Premium-artikel

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Husbil & Husvagn, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Husbil & Husvagn storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång direkt!

På bara några år har termen ”fricamping” blivit enormt populär både bland nybörjare och insatta campingentusiaster. Att fricampa 2–3 dygn för att sedan ta in på ställplats och camping ger bra variation.

Men utöver frihetskänslan – att klara sig på egen hand, kunna stanna var man vill, äta när man vill och fortsätta först när lusten faller på – ger fricampandet fler naturupplevelser.

Vad är fricamping?

Fricamping handlar för de flesta om att stå gratis – alltså att parkera sitt fordon ute i naturen snarare än på en campingplats. För många är det fantastiskt härligt att bo i det fria än på en befintlig camping, men det innebär också frihet under ansvar.

Hur länge kan man fricampa?

Du kan själv fundera på hur länge du skulle klara dig utan rinnande vatten och el. Att fricampa innebär att det inte finns någon koppling för varken vatten, avlopp eller elektricitet så det blir till att använda husbilens eller husvagnens tankar och batteri.

I den här artikeln provade vi att klara oss på husbilens inbyggda tankar och energidepåer så länge som möjligt. Hur länge man klarar att fricampa beror förstås på familjestorlek och kanske också hur van man är vid friluftsliv. För en del är detta vardag och inget speciellt i sig. ”Förr var det elen som satte gränsen för fricamping med husbilen, numera är det snarare matvarorna och latrintanken”, skriver Husbil & Husvagns chefredaktör Jimmie Öbom.

Tekniken har också kommit långt när det gäller litiumbatterier då de lämpar sig extra bra i husbilar tack vare sin låga vikt och höga prestanda. Vi har dock skrivit om en del problem som kan uppstå vid kyla här.

Några tips på vägen:

 • Det tar bara tre dygn för två personer att fylla en 19-liters kassettoalett. Finns det utedass i närheten så använd det, och gör alltid dina rinnande behov i naturen.
 • Välj en plats där det är nära till badvatten så du slipper duscha, tvätta och diska i bilen. Bada, borsta tänder och tvätta dig utomhus.
 • Lagra inte gråvattnet i tanken flera dygn så det börjar lukta. Bättre tömma lite och ofta.
 • Fler tips finns i den här artikeln.

Hur gör man med mat vid fricamping?

Det gäller att spara på maten och planera noga vid fricamping. Skriv ner och planera grundligt hur många frukostar, luncher och middagar ni behöver för vistelsen. Rumstempererade matvaror med lång hållbarhet är bra och tänk gärna fram alternativ till kylvaror som mjölk, smör och annat som kräver energi och kyla vid förvaring.

Fler tips:

 • Har du svårt att klara dig utan kylvaror så kan ett extra kylskåp vara vettigt.
 • Varje kylskåpsöppning kräver energi för att kyla ner skåpet igen.
 • Ät små portioner. Att kasta mat är uteslutet. Spara istället för att äta senare.
 • Plocka bär och svamp, fiska fiskar och lev på naturen.

I den här artikeln får du fler tips, till exempel på vilken typ av mat som passar bra vid fricamping och om en smart ersättare till kaffe.

Hur sparar jag på el vid fricamping?

Solpaneler gör stor skillnad även där solen ofta står lågt. Rengör panelen om den är smutsig. LED-lampor och fräscha batterier är självklara i dag och gör enorm skillnad för fricamparen.

AGM-batterier är närmast självklart då de har kapacitet att hantera tre gånger så många laddningscykler som ett klassiskt startbatteri.

Fler tips:

 • Undvik att använda färskvatten i husbilen (vattenpumpen drar ström).
 • Stäng av tv, lampor och radio.
 • Sätt telefonerna på batterisparläge för att slippa ladda ofta.

Det finns flera bra tips kring elförbrukningen i den här artikeln. Scrolla ned till punkt 4.

Vad ska jag ha med mig och göra innan jag fricampar?

 • Fyll vattentanken, diesel, gasol, matvaror på dricksvatten.
 • Ta med kanna eller dunk för att bära vatten.
 • Kompressorkylskåp som inte drar gasol kan vara bra, samt dieselvärmare vid kylig fricamping.
 • Välj en plats där du inte retar folk som ska passera eller parkera under din fricampingperiod. Läs på om regler för terrängkörning och allemansrätt. Kanske måste du flytta dig varje dygn?
 • Vattenreningsfilter för att kunna rena dricksvatten.
 • Biologiskt nedbrytningsbar tvål, schampo och diskmedel som fungerar i saltvatten.
 • Liten toalettspade för att gräva ner nummer två.
 • Powerstation eller powerbank för att kunna driva belysning och ladda elektronik utanför husbilen.
 • 12-voltsbelysning för att lysa upp uteplatsen under markisen eller en mörk toalett.

Du kan läsa fler artiklar om fricamping här. En del av artiklarna är tillgängliga för våra digitala Premium-medlemmar – du kommer snabbt igång här!

Får jag fricampa var som helst?

Nej. Läs på om terrängkörningslagen och allemansrätten. Det kan även finnas lokala förbud – kanske måste du flytta fordonet varje dygn?

Det är heller ingen hemlighet att vissa markägare irriterar sig på husbilsfolk och vanlifers som slår sig till ro vid en vacker sjö eller hittar en avlägsen plats i ett skogsområde.

Bästa sättet för att undvika konflikt är att helt enkelt fråga om lov och att inte sprida platsen till andra på till exempel Facebook.

Enskilda vägar med vändplan/p-yta i skogen brukar vara tillåtna, men stå inte i vägen för andra. Tänk på att vad som ser ut att vara en mysig skogsväg kan vara full av timmerbilar imorgon bitti klockan fyra på morgonen – dem får du inte blockera. Vid friluftsområden eller allmän p-plats gäller ofta 24 timmar.

Fler tips:

 • Placera fordonet så att du inte är i vägen för andra.
 • Finns det hus i närheten – fråga om lov innan du står över natten. Bästa tumregeln är att inte stå nära hus alls.
 • Ställ inte ut utemöbler, parasoller och badgrejer. Ju mer du ”stökar till” ju fler irriterar sig.
 • Åk aldrig förbi vägbommar och respektera terrängkörningslagen.
 • Städa efter dig, ta med sopor (gärna även andras).
Frågor & svar
Var kan man fricampa?

Bästa platsen för att campa offgrid är avlägsna platser där du inte stör någon annan. Det är viktigt att ha koll på vilka regler som gäller i olika kommuner och regioner då dessa kan skilja markant inom samma län. I de jämtländska kommunerna Östersund, Åre, Krokom, Strömsund och Ragunda är det till exempel inte tillåtet att övernatta med husbil eller husvagn på offentlig plats, enligt lokala ordningsföreskrifter. Medan det går alldeles utmärkt i grannkommunerna Berg och Bräcke.

Vad betyder det att husbil inte omfattas av allemansrätten?

Rätten att röra sig fritt i naturen gäller inte motorfordon. Du får alltså inte köra hur du vill i skog och mark på stigar eller på stränder. Vad som gäller för motorfordon regleras i terrängkörningslagen.

Vad innebär terrängkörningslagen?

Terrängkörningslagen är till för att skydda naturen mot onödigt slitage under barmarksperioden. Praktiskt taget all natur utanför vägnätet är terräng i lagens mening. Det innebär att vi inte får åka på mark där det inte finns någon väg. Att däremot åka in på en enskild väg är tillåtet, men man får inte backa ut på stränder, i hagar, gräsmattor eller i ett skogsområde.

Du kan läsa fler svar här, bland annat på frågan om markägare får sätta upp en vägbom över en enskild väg och på hur du kan göra för att fricamping ska fortsätta vara tillåtet.

Hur gör jag för att få rent vatten vid fricamping?

 • Koka vattnet: Så länge vattnet tas ur ett rinnande vattendrag långt från bebyggelse, jordbruksmarker, djurbesättningar och industrier är nästan allt vatten i Sverige hyfsat säkert att dricka. Men eftersom man aldrig vet vad som kan ha kontaminerat vattnet uppströms är det alltid bättre att koka eller rena vattnet först. Läs här om hur du ska göra.
 • Pressfilter: Ett enkelt pressfilter, där du pressar vattnet genom ett filter i en behållare tar bort bakterier, virus och parasiter. Det filtrerar även bort miljögifter som klor, bensen, kloroform, bly, arsenik och krom utöver mikroplaster och sediment. Inte minst försvinner dålig smak.
 • Pumpfilter: De bästa pumpfiltren tar bort bakterier, parasiter och virus, medan de enklare varianterna släpper igenom virus. Driftstiden är betydligt bättre i pumpfilter än i pressfilter. Många klarar flera tusen liter vatten innan de måste bytas.
 • Vattenreningstabletter: En lättpackad backup är vattenreningstabletter. Vissa är klorbaserade, men de finns också med andra kemiska tillsatser. Beroende på tillverkare tar tabletterna bort bakterier, virus och parasiter, men däremot inga smakavvikelser. Dessutom tillkommer smaken av klor.
 • Sugrörsteknik: Den minsta vattenreningstekniken är ett sugfilter (tänk sugrör) där du suger upp vatten rakt genom ett filter med hjälp av sugkraft.

Läs gärna vår guide till rent vatten.

Finns det några tester av prylar till fricamping?

Ja, absolut! Läs gärna vårt test av kraftfulla powerstations som kan vara en viktig räddning vid fricamping. Vi har också en gemomgång av olika metoder för att få rent vatten.

Jag vill ha inspiration kring fricamping!

Vad roligt! Husbil & Husvagn har flera inspirerande artiklar och tips kring hur du kommer igång med fricamping.

– Vi åker ofta på småvägar i låg hastighet för att hinna uppfatta spännande platser som ser lovade ut. Vi söker framför allt vackra naturområden där man får vara i fred och kan njuta av naturens skönhet, säger Carina Imra Wester som föredrar fricamping före campingplats. Du kan läsa intervjun med henne här.

Du kan läsa fler artiklar om fricamping här. En del av artiklarna är tillgängliga för våra digitala Premium-medlemmar – du kommer snabbt igång här!

Kommer fricamping bli förbjudet?

Ju bättre fricamparna sköter sig, desto mindre är risken för att fricamping blir förbjudet. Det är känt sedan tidigare att fricampare kan orsaka problem i naturreservat och i Blekinge läns naturreservat begränsas nu möjligheterna till fricamping.

”Det är dags för oss europeiska fricampare att ta ansvar – annars väntar förbud och trista regler! Ställ in en porta-potti i hembygget och montera gråvattentank”, skriver Husblo & Husvagns chefredaktör Jimmie Öbom i en krönika som du kan läsa här.

Det här är en upplåst Premium-artikel

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Husbil & Husvagn, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Husbil & Husvagn storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång direkt!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.