Nästa artikel
Hyra husbil: Detta ska du tänka på – checklista, fördelar och nackdelar
Guide

Hyra husbil: Detta ska du tänka på – checklista, fördelar och nackdelar

Publicerad 25 januari 2023 (uppdaterad 2024-02-02 10:50)
För den som vill prova på husbilslivet eller inte vill äga sitt eget fordon kan det vara en smart idé att korttidshyra en husbil. Detta ska du tänka på innan du skriver under avtalet.
Innehåll

Att hyra husbil eller husvagn har blivit en populär trend de senaste åren – framför allt bland yngre. Det kan vara ett smart och roligt sätt att prova på campinglivet utan att behöva hålla koll på avställning, vinterförvaring, service och reparationer.

Redan 2021 uppgav företaget Rent and Travel att efterfrågan på att hyra husbil ökat dramatiskt

– Med Rent and Travel når vi tusentals nya kunder som dessutom upptäcker att husbilar är en säker semesterform, sa Gerd Adamietzki, vd för Knaus Tabbert-koncernen som även innefattar uthyrningsverksamheten.

Vad är fördelarna med att hyra husbil?

 • Även om det kan verka dyrt att hyra husbil en vecka under högsommaren är det betydligt billigare än att köpa en helt ny husbil. Den ska nämligen vinterförvaras, skattas och servas – för att inte tala om att värdeminskningen kan vara hög.
 • Att hyra husbil kan också vara ett roligt sätt att hitta rätt modell och planlösning. Du kan prova dig fram mellan olika husbilstyper för att se vad som passar dig och dina behov bäst.
 • Det bästa är kanske att du slipper mycket av det krångel som vissa husbilsägare inte gillar. När semesterveckan är över lämnar du helt enkelt tillbaka husbilen, så tar uthyraren hand om administrationen.

Vad är nackdelarna med att hyra husbil?

 • Det är förstås inte lika flexibelt som att äga ett eget fordon. Du får inte göra vad som helst med husbilen och det kan även finnas restriktioner kring hur och var den får köras.
 • Det är viktigt att du kontrollerar villkoren i avtalet noga innan du skriver under. Det gäller särskilt om du hyr av en privatperson. Vem står för eventuella kostnader som kan dyka upp? Vem är ansvarig? Vad händer vid en tvist? Läs mer om detta i vår guide om att hyra husbil.
 • Den sista punkten är kanske inte att betrakta som en nackdel, men vi tar upp den ändå: om du inte provat på husbilslivet tidigare, utan gör det för första gången genom att hyra en husbil, är risken stor att du fastnar!

Flera av de uppgifter som husbilsägare behöver göra kan den som hyr husbilen slippa.

Bengt i Örkelljunga är ett av flera husbilsföretag som även hyr ut husbilar.

Hur hittar jag husbilar som hyrs ut?

Det enklaste sättet är att leta på nätet, exempelvis på Blocket. Välj kategorin ”Husbilar” och sedan ”Uthyres”. Du kan filtrera på län och även skriva in sökord om du till exempel är ute efter en särskild husbilstyp.

Vad ska jag tänka på när jag hyr husbil?

 • Det första och viktigaste är alltså att kontrollera avtalsvillkoren, vilket du kan läsa mer om här.
 • Att hyra via privatpersoner kan ofta vara billigare än att hyra via en förmedlare eller ett företag. Men hyr du via en privatperson är det inte säkert att försäkring ingår. 
 • Att hyra via ett företag kan vara dyrt, men då ingår försäkring och det finns dessutom ofta ett journummer att ringa om något går snett eller om du har frågor.
 • Det finns också en hel del viktiga punkter att kontrollera gällande lastvikten innan du ger dig av. Läs mer om lastreglerna och vilken körkortsbehörighet du behöver på den här sidan.
 • Det är du som hyr husbilen som får betala drivmedlet längs vägen. Om du tycker det är dyrt med de höga bränslepriserna kan det vara en smart idé att exempelvis åka tåg till resmålet, och sedan hyra en husbil på plats att åka runt till olika campingplatser eller ställplatser med.

Ska jag välja självriskreducering?

Om du hyr husbil via ett företag finns ibland möjlighet att lägga till självriskreducering. Det kan kosta någon hundralapp per dygn. Detta sänker självrisken om något skulle hända.

Om du tycker självrisken är hög för händelser och skador som lätt skulle kunna uppstå – som stenskott eller repor på inredningen – kan du välja till självriskreducering.

Vad är skillnaden mellan olika husbilsföretag?

Om du hyr husbil av ett företag kan det skilja en del när det gäller villkor och priser. I den här artikeln finns en bra översikt över några av de företag som finns i branschen.

Vem sköter städning och tömning av gråvatten när jag hyr husbil?

Vem som städer och tvättar fordonet innan det lämnas tillbaka brukar ofta regleras i avtalet, så kolla med personen, förmedlaren eller företaget du planerar att hyra av. Tömning av gråvatten gör du själv.

Kostar det extra med fler förare?

Det är olika från fall till fall. Kolla med uthyraren innan du kör iväg.

Får jag ta med husdjur när jag hyr husbil?

Det är olika från fall till fall. Kolla med uthyraren innan du kör iväg.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.