Nästa artikel
Tillbehör till husbilen: Här är prylarna du bör ha med
Guide

Tillbehör till husbilen: Här är prylarna du bör ha med

Publicerad 17 maj 2023 (uppdaterad 2024-02-07 14:20)
Resan blir både roligare och säkrare med rätt tillbehör. Här är hela listan på bra prylar till husbilen – har du missat något?
Innehåll

Charmen med husbil är att det bara är att sätta sig på förarsätet och dra iväg. Vart man vill, dit näsan pekar – och så har man allt man behöver med sig.

Men tänk på det finns några tillbehör som det är bra att inte glömma. Sådant som gör resan enklare – och mysigare.

Husbil & Husvagn har sammanställt en lista med tillbehör som kan vara bra att ha bortsett från självklarheter som sängkläder och köksattiraljer. Kökets tallrikar, koppar och glas bör vara tillverkade av plast (melanin) för viktens och hållbarhetens skull.

På den här sidan tipsar vi om artiklar från Husbil & Husvagn som kan vara exklusiva för våra Premium-medlemmar. Klicka här för att läsa mer om hur det fungerar och för att komma igång snabbt.

Markis

Ett tillbehör som är så vanligt att det knappt kallas tillbehör. Den vevar man ut och sitter under när man hittat en plats att trivas på. Företrädesvis platser där camping är brukligt och tillåtet.

Läs mer om markiser här:

Markismatta 

Knappast ett måste-tillbehör men en matta som underlag ger en extra lyxig känsla om du stannar till en stund på samma plats.

Nivåklossar

Två kilformade klossar av plast som man kör upp två av hjulen på. Generellt är husbilar lägre i framkant så om underlaget är plant behövs klossar under framhjulen för att bilen ska ”stå i våg”.

Utemöbler

Husbilistens viktigaste tillbehör. Utemöblerna är det första som ställs ut när man "hittat ett hem". En idé är att ha två bord, ett minimalt sidobord för dryck och snacks till vardags, och ett middagsbord.

Grill

En grill hör till de vanligaste tillbehören, leta efter en smidig variant. Några få husbilar har ett utvändigt gasoluttag för grill och det går att eftermontera. Annars funkar kolgrill också bra.

Missa inte vår guide: Så undviker du missarna när du grillar

Vattenkanna

En klassisk vattenkanna med smal hällpip är bra till färskvattnet när det inte går att använda slang.

Slang med kopplingar

Omkring två meter vattenslang är bra att ha till färskvattenpåfyllningen. Spänn fast fryspåsar med gummiband i vardera ände så skyddas den mot smuts. Ett par olika gardena-kopplingar är bra också.

Foto: Magnus Wallner

Fukttåliga handskar 

Handskar är att ha när det blir dags för latrintömning. Förvaras bakom toaluckan.

Missa inte vårt test av arbetshandskar: Prisvärda finns från 24 kronor

Elsladd 

15–25 meter med övergångskabel.

Backkamera

Oavsett hur erfaren och duktig man är på att hantera stora fordon är det skönt med en backkamera som ett extra öga.

Våtservetter

Alltid bra att ha, för att bli ren snabbt när det är ont om vatten. Vare sig det handlar om smuts från bilen eller droppande glass.

Cykel

En av husbilsresans höjdpunkter är att upptäcka omgivningarna på cykel. Många investerar i elcyklar, de ger motion samtidigt som de är roligare att cykla längre sträckor med.

Läs också:

Cykelställ

Om du inte har ”garage” på husbilen är ett cykelställ på bakväggen ett alternativ. Ett kapell att spänna över cyklarna skyddar mot smuts. I många länder krävs varningsskylt bakpå cykelstället.

Komplett brandskydd till bra paketpris till våra läsare.

Brandsläckare, brandvarnare och brandfilt

Brandsäkerhet är lika viktigt i hemmet som i husbilen. Brandsläckaren placeras nära entrédörren och brandvarnaren nära taket (gasollarm placeras vid golvet). Brandfilten är bra nära köket. Beställ ett paket med flera bra brandsäkerhetsprodukter i vår shop.

Fler smarta tillbehör

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.