Nästa artikel
Dags att boka campingplats: "Superhögt tryck”
Nyheter

Dags att boka campingplats: "Superhögt tryck”

Publicerad 2023-03-08 15:27 (uppdaterad 2023-03-11 15:44)
Redan nu är det mer än halvfullt under högsäsongen på populära campingplatser.

Det kommer att bli en het campingsommar. Åtminstone när det gäller antalet bokningar.

Hemestertrenden fortsätter, på grund av lågkonjunkturen – men också för att allt fler upptäcker fördelarna med att semestra på camping. Det gäller med andra ord att vara ute i god tid om man vill boka en vecka under högsäsong, särskilt om man vill stå på en speciell plats.

– Vi tror det kommer att bli en bra sommar. Vissa destinationer är mer frekvent bokade redan nu; Blekinge, Västkusten och Öland, sade Peter Jansson, VD för bransch- och marknadsorganisationen SCR Svensk Camping när SVT Blekinge intervjuade honom för ett par veckor sedan.

Husbil & Husvagn skickade ut en enkät till ett 15-tal campingplatser runt om i landet. Vi fick svar från nio.

Flera av campingplatserna märker av att folk bokar tidigare och tidigare.

– Bokningar brukar ta fart i mars–maj, men de har redan satt fart från slutet av januari, svarar Maria Jonasson på Gålö Havsbad Camping söder om Stockholm.

Hon får medhåll från Destination Apelviken i Varberg.

– Det ser riktigt bra ut. Många gäster har redan bokat sina favoritveckor. Vi är just nu bokade till 73% i snitt vecka 26–31, säger Nathalie Fält på Destination Apelviken. Sommarveckorna bokas alltid tidigt hos oss, januari brukar vara den stora bokningsperioden och det var samma i år. I februari och nu i början av mars har vi haft fler bokningar än vanligt.

Vi är just nu bokade till 73% i snitt vecka 26–31.

Det här är inte ett helt nytt fenomen. 

– De senaste åren har gästerna bokat mycket tidigare än före pandemin. Det är ett superhögt tryck på campingar, säger David Nordentjell på Bomstadbaden Camping utanför Karlstad.

På Sveriges största campingplats, Böda Sand på Gotland, tickar bokningarna på ungefär som vanligt. Men de tror det blir intensivare när säsongen närmar sig.

– Vi hade ett par procent fler bokningar som gjordes redan i somras. I övrigt samma takt som tidigare, men vi tror att takten kommer öka, säger Anna Barkevall på Böda Sand. 

Även Västervik Resort Camping ser en ökning jämfört med 2022.  Medan Båstad Camping, Gekås, Gustavsvik Resorts och Ursand Resort och Camping i Vänersborg tycker att läget är ungefär som vanligt.

På frågan vad ökningen beror på pekar flera på samma sak.

– Camping har blivit trendigt. Gäster inser att det är både bra för hela familjen med aktiviteter, närområde och utbudet som finns på campingar, men även ut miljösynpunkt att vara i sitt närområde och utforska vad som finns i Sverige istället för att flyga långväga, säger David Nordentjell.

Det ekonomiska läget är också en faktor.

– Vi ser att många väljer bort utlandssemester och i stället väljer camping som är ett bra alternativ till utländsk charter. Det är också prisvärt med sommarsemester jämfört med vintersemester vilket vi också hör från våra gäster som kanske väljer bort vintersemester till fördel för sommarsemester, säger Anna Barkevall.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.