Nästa artikel
Husbilar tar över på Sveriges campingplatser
Nyheter

Husbilar tar över på Sveriges campingplatser

Publicerad 7 oktober 2022 (uppdaterad 9 mars 2023)
Här är fyra trender som Sveriges campingplatser spanat in under sommaren 2022.

Rekord! Så sammanfattar man enklast campingsommaren 2022. Det visade siffror från SCR Svensk Camping som presenterades i samband med Elmiamässan för en tid sedan.

När Husbil & husvagn ringer upp några stora aktörer bekräftas bilden. ”En av de bästa säsonger vi gjort”. ”En väldigt stark sommar”.

– I juli, som är den viktigaste månaden, ökade vi med 17 procent jämfört med 2021 och jämfört med senaste normalåret, 2019, ökade vi med 18 procent, säger Johan Söör, vd för First Camp.

Anna Barkevall vd för Böda Sand på Öland framhåller att det inte bara är siffrorna som räknas.

– Framför allt har det varit en av de bästa säsongerna i form av upplevelse för gästerna. Känslan igen av att semestra på riktigt. Att komma tillbaka igen till svensk camping, till frihet, sommar, umgås och mötas, säger hon.

Representanterna vi pratat med, från First Camp, Böda Sand, Gustavsvik Resort och Caravan Club, noterar också en del nya trender.

Till exempel har de utländska campinggästerna hittat tillbaka till Sverige.

– Om man tittar på norrmännen, som utgör drygt 60 procent av våra gäster under högsäsong, har vi fått tillbaka dem fullt ut i år, säger Lotta Bergholm som är ansvarig för boende och bokningar på Gustavsvik Resort i Örebro.

Caravan Clubs riksordförande Roger Hansson noterar att många tyskar och holländare hittat tillbaka till deras campingar, främst i södra Sverige.

– Valutan är bra för tyskarna just nu, konstaterar han och skämtar: Vi lider och de njuter.

Allt fler tar husbilen till campingplatsen – nu är de lika vanliga som husvagnar.

Det är en viss skillnad på en husvagn på 1500 kilo och en husbil på 7 ton

En annan trend som flera av representanterna för campingplatserna nämner är att husbilarna blir allt fler. Numer är de lika många som husvagnarna – en iakttagelse som bekräftar det branschen spått: Att husbilsförsäljningen kommer att fortsätta att öka, medan husvagnsförsäljningen kommer att gå ner. 

– Av våra 30 000 medlemmar har tidigare fördelningen varit 80-20 husvagn-husbil, nu är den 50-50, säger Roger Hansson från Caravan Club. Men många husbilsägare åker inte in på en camping, de väljer ställplatser istället.

Det innebär att man kan behöva göra om campingplatser, för att passa husbilar bättre.

– Våra campingplatser är baserade på husvagnslivet och är inte riktigt framme än vid att kunna ta emot husbilar. Husbilsmänniskor står still en eller två nätter sedan rullar de vidare. En husvagn rullar in och står i en vecka. Och en husbilsplats kommer med lite andra krav till exempel när det gäller mark. Det är en viss skillnad på en husvagn på 1500 kilo och en husbil på 7 ton, säger Roger Hansson.

På Gustavsvik har man också lagt märke till att husbilarna ökar. Men även en annan campingform: Tältandet.
 
– Och då pratar vi inga småtält, utan stora tält som tar upp i princip en hel campingtomt. Framför allt skulle jag vilja säg att det har ökat bland svenskarna. Det blev populärt att campa under pandemin och man kanske inte ville ge sig in i husbil eller husbil med detsamma, säger Lotta Bergholm.

– Taktält, ökar också, det är framför allt populärt bland tyskar. 

En annan tydlig trend är att man stannar längre på campingplatser, förmodligen på grund av de ökade bränslekostnaderna. Det var tydligt på Caravan Clubs campingplatser.

– Folk ligger längre och flyttar sig färre gånger. I stället för att åka till fyra ställen åkte man till tre och stannade längre, säger Roger Hansson.

– Under högsäsongen var bensinen uppe i 24 kronor, och drar du en husvagn kostar det ungefär 30 kr/mil. Men det här är mer en känsla, vi har det inte bekräftat.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.