Nästa artikel
Domstol tillåter husbil på egen tomt
NYHETER

Domstol tillåter husbil på egen tomt

Publicerad 6 november 2020 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågan om, och när, det krävs bygglov för att ställa upp sin husbil eller husvagn på den egna tomten i anslutning till befintlig fastighet har stötts och blötts ett tag. Nu har dock ett fall avgjorts i Mark och miljödomstolen i Växjö.
Orsaken till tvisten är att en granne ansåg att husbilen stod parkerad för nära tomtgränsen och anmälde därför saken till kommunen och länsstyrelsen. Grannen menade att 4,5-metersgränsen gällde och att det därför krävdes bygglov.

Det finns flera regler som är tillämpliga och frågan om säsongsförvaring har varit uppe ett flertal gånger de senaste åren. Till slut blev dock beslutet att det som grundprincip är tillåtet att parkera husbilen på egen tomt men ingen får bo i den när den står parkerad och det finns även en tidsgräns. Därutöver har olika kommuner tolkat lagen på olika sätt.

Undantaget från kravet på bygglov för upplag infördes den 1 juli 2017. Uppställning av den egna fritidsbåten, husvagnen eller husbilen har sina begränsningar, exempelvis om man har flera fordon uppställda på sin tomt eller om det klassas som upplag. Dit räknas en husbil väldigt sällan, men det är ett undantag från en huvudregel som fortfarande gäller.

Exakt vad som kännetecknar ett upplag är en bedömningsfråga för varje kommuns byggnadsnämnd. Har man exempelvis både en båt och en husbil bör man ta kontakt med kommunens byggnadsnämnd för att få mer information i det enskilda fallet. Undantaget reglerar att man maximalt får ha två husbilar, fritidsbåtar eller husvagnar uppställda sammanlagt och uppställningen får inte innebära exempelvis någon väsentlig begränsning i grannens utsikt.

Som gräns kan antingen tomtgräns, fastighetsgräns eller allmän gata/väg gälla men så länge det inte räknas som något upplag så innebär inte 4,5-meterslagen per automatik att det krävs bygglov. Samtidigt bedöms placeringens varaktighet och omfattning av respektive kommuns byggnadsnämnd. Det är ytterst nämnden som måste göra en bedömning i det enskilda fallet.

I det aktuella fallet i Växjö gav ingen av myndigheterna grannen rätt och även Mark- och miljödomstolen konstaterar att en parkeringsplats för en husbil inte kräver något bygglov.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.