Nästa artikel
Gurgin valde husbilsliv – ny dokumentär
Nyheter

Gurgin valde husbilsliv – ny dokumentär

Publicerad 2023-03-08 13:23 (uppdaterad 2023-03-10 13:28)
Vanlife-profilen Gurgin Bakircioglu berättar om sina ovanliga livsval i dokumentären Aldrig mer kebab.

Säga upp sig från jobbet, sälja 95 procent av sina ägodelar och bo i husbil. En dröm för en del, helt otänkbart för andra.

En av dem som gjort det är journalisten Gurgin Bakircioglu, känd profil bland vanlifers som tidigare varit med i reportage i Husbil & Husvagn.

I dagarna hade dokumentären Aldrig mer Kebab premiär på SVT Play. I den följer filmaren Hogir Hirori, Gurgins steg mot en friare livsstil.

Gurgin och Ronja väljer själva var de ska vakna nästa morgon.

Efter att ha gått in i väggen säger Gurgin upp sig från jobbet som programledare på Sveriges Radio och köper en Eura Mobil. Sedan dess bor han i husbilen och i kollektiv och arbetar bara någon dag i veckan, främst med att göra podcasts och att föreläsa.

Målet är att leva klimatsmart och att kunna styra över sitt eget liv. Att hoppa av hamsterhjulet, som han själv säger i dokumentären.

– Det var faktiskt väldigt befriande att köpa husbil och flytta in i den och bo och resa i den, säger han.

Vi får följa honom och hunden Ronja, när de testar sig fram i husbilslivet. Övernattar i minus femton graders kyla, får flera inbrott och motorhaveri på väg till en klimatdemonstration i Berlin. Men också hur de vaknar vid vattnet och har fest med levande musik på den lilla boytan.

I dokumentären får vi följa hus Gurgin provar sig fram i husbilslivet och övervinner svårigheter.

Jag vet att jag har en dieselmotor. Det får bli min stora synd i livet.

En viktig del är Gurgins diskussioner med sina föräldrar som inte förstår hans livsval. De skulle helst se att han levde mer konventionellt: Åt kött, bodde i lägenhet, gifte sig och skaffade barn.

Själv är Gurgin nöjd med sitt liv och att hans utsläpp minskat från 9–11 ton om året till 1,7–1,9 ton om året.

– Det är mycket mindre klimat-slitageit, säger han i dokumentären. Men jag vet att jag har en dieselmotor. Det får bli min stora synd i livet.

Du kan se Aldrig mer kebab här!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.