Nästa artikel
Nyhet: Chausson X550 Combo
2022

Nyhet: Chausson X550 Combo

Publicerad 25 januari 2021 (uppdaterad 26 januari 2021)
Chausson vill kombinera plåtisens smidighet med vanliga husbilars hemtrevnad i nya X550. Fyra bäddar, fyra bälten och modern design inifrån och ut.
Det har tagit franska Chausson två år att utveckla nya X550 Combo och resultatet premiärvisades på en digital presskonferens i januari 2021. X550 hade då redan rullat 10 000 mil i fabrikens testcykel och det är en husbil med mycket nytänkande. Chaussons grundtanke är en kombination mellan van (plåtis) och ”riktig” husbil. Därav namnet Combo.

Med X550 får man fyra bäddar och fyra bältade platser i en 5,99 meter lång husbil och 2,10 meter bred. De raka karossidorna ända upp till taket gör den också lättare att möblera.  Bodel och förarhytt har integrerats i det närmaste sömlöst och taket är i ett stycke av den slitstarka polymen Polydicyclopentadiene (pDCPD) som är vanligare på jordbruksmaskiner.

Bakstammen har fått linjer inspirerade från personbilsvärlden och all belysning, inne som ute, är LED. Invändigt syns först och främst de cirkelformade väggdekorationerna. Det är dock inte bara dekoration utan de tre cirklarna är en spegel, en griffeltavla och en anslagstavla. Praktiskt och dekorativt på samma gång!

Taksängen hissas med en kabelkonstruktion och den tunna sängbotten ger ståhöjden 198 cm under. Både taksäng och bäddbar sittgrupp mäter 190x140 cm. Sittgruppen av loungemodell är smått unikt i en 2,1 m bred husbil. Matbordet har en skiva som kan vikas upp på mitten för lättare passage.

Köket är kompakt med tvålågig spis som ger arbetsyta framför. Kylskåpet (AES) på 134 liter är stort i en så pass liten husbil. Stor är även garderoben som har flera hyllplan och dörren kan stänga av mittgången vid ombyte. På andra sidan mittgången finns en förvaring med lucka både inifrån och utifrån.

Badrummet längst bak har ett uppfällbart handfat och en fullstor dusch. Det enda som egentligen tycks saknas är ett garage för cyklar om där inte finns cykelställ på bakväggen.

Chausson X550 Combo ska börja levereras till handlare i vår och sommar och till kunder i november/december. En gissning är att fler modeller och planlösningar i samma serie kommer presenteras under året. Svensksålda bilar får Arctic-paket (30 kg) med isolerade tankar som gör den lämpligare för kallare årstider. 

Relaterade bildspel

Chausson X550 Combo
Basfordon: Fiat Ducato
Motor: 2,3 liter, 140 hk
Tjänstevikt: 2730 kg
Totalvikt: 3500 kg
Längd: 5999 mm
Bredd: 2100 mm
Höjd: 2750 mm
Axelavstånd: 3800 mm
Ståhöjd: 198 cm
Vattentank: 100 liter
Gråvatten: 100 liter
Kylskåp: 134 liter AES
Pris: Ej klart i Sverige

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.