Kilvamma camping mellan Dorotea och Hoting längs inlandsvägen E45.

Nästa artikel
Resans mysigaste campingplats!
Blogg: Vinter i plåtis 8

Resans mysigaste campingplats!

Publicerad 2024-02-21 09:17 (uppdaterad 2024-03-01 08:53)

Kilvamma camping mellan Dorotea och Hoting längs inlandsvägen E45.

Kilvamma camping vid inlandsvägen mellan Dorotea och Hoting överraskar med underbart läge och utsökt mat!

Resans mysigaste camping ligger precis vid inlandsvägen E45 mellan Dorotea och Hoting. Kilvamma Camping har helt makalös utsikt över sjön Kilvamma och dessutom hur mycket norrsken som helst hela vintern! Kolla bara bilderna på deras facebook här.

Nästa sak som golvar oss är campingens restaurang vars mat hamnar på vår topplista över bra thaimat.

Campingvärdarna tillika restaurangägarna Fah och Mikael jobbar ensamma här och de är själva campare. I vintras hann de med lite ledighet och då tog de sin Easy Camper till ishotellet i Jukkasjärvi. Ett vinterresmål de rekommenderar andra i husbil.

– Vi stod på ställplatsen utanför, men tog in en natt på ishotellet för upplevelsens skull, säger Mikael.

Restaurangens utsikt över sjön är lika makalös som den är från husbilarna vars platser är på rad mot sjön. De brukar också skotta fram promenadvägar på sjön för gästerna. Det finns även gästservice som dusch och toa för campinggästerna, samt en butiksdel i restaurangen med asiatiska matvaror.

Sommartid öppnar Mikael och Fah ett extra servicehus av enklare sort. Underlaget är gräs närmare sjön eller grus längre upp. Priset per natt är 200 kr plus el oavsett årstid.

Två tyska husbilspar i varsin halvintegrerad Knaus Van Ti står på campingen invid varandra. Och trots likheter i husbilsval så var de inte kompisar innan de träffades här. Båda paren var dessutom på väg mot Nordkap. Därför planerar de att slå följe norrut. När de nu lämnar Kilvamma Camping vill säga.

– Vi skulle bara stanna över natten, men har varit här i tre dygn nu. Miljön, utsikten och maten är helt otrolig, säger Michael Schaake, naturfotograf från Bonn.

Han har förresten installerat en spännande värmelösning i sin Knaus. Nu har den både diesel- och gasolvärmare. Se mer på hans Youtube-kanal här (tyskspråkig).

Campingvärden Mikael visar oss hur man gör snygga ismoln med kokande vatten. En tillbringare och en djup golfsvingsliknande armrörelse är själva grejen.

En viktig detalj är också temperaturen i atmosfären, runt -30°C.

Under den stund som vi var på campingen såg vi tre husbilar förutom vår egen. Två tyskar och en holländare.

När jag tänker efter har vi knappt sett en enda svenskregistrerad husbil under denna resa. Min förhoppning är att fler ska testa vintercamping för upplevelsen i inlandet på vintern är helt magisk genom husbilsfönstret!

Mätta och belåtna lämnar vi Kilvamma camping. Missa inte den pärlan om ni åker E45!

Annars fortsätter våra nya dubbfria vinterdäck att imponera, trots väldigt hårdpackade vägar som gränsar till is har vi inga problem med väglaget.

För oss väntar nu ett drömekipage för vinterresor som ska hämtas ut för test i Dorotea. Vattenburen golvvärme, fyrhjulsdrift och ett släp lastat med 160 hk snöskoter.

Vi har nyss berättat om resans bästa camping, Kilvamma. Nu är det dags för resans bästa fricamping, Sannaren – läs mer i del 9!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.