Nästa artikel
Vinterkylan tränger in i sovrummet!
Blogg: vinter i plåtis 3

Vinterkylan tränger in i sovrummet!

Publicerad 2024-02-11 15:10 (uppdaterad 2024-04-18 10:33)
När vi når Skellefteå är det tveklöst tvåsiffriga minusgrader och läge att isolera bakdörrar och skjutdörr på plåtisen. Eller snarare, vi bygger nästan igen dem helt.

Det är ingen tvekan om saken. Vi måste isolera mera! Lite förvånad är jag över att det är i sovrummet som vi fryser mest. Sittgruppen är däremot varm och skön, delvis tack vare gårdagens extraisolering av golven.

Sedan är jag oerhört tacksam för Truma dieselvärmaren ihop med litiumbatteriet som gör att värmen kan stå på utan problem i ett par dygn.

När vi rullat genom första rondellen i energistaden Skellefteå letar vi upp närmaste byggvaruhandel, det är XL-Bygg Stenvalls på Tjärnvägen 2 precis vid södra infarten mot schtan.

Väl i bygglagret fingrar jag lystet på 5 cm tjocka XPS-plattor, men inser att de blir alldeles för klumpiga och helt omöjliga att få på plats enligt mina tidigare mätningar.

Istället väljer jag 2 cm tjocka golvisoleringsplattor för de kan placeras innanför samtliga tre dörrar och ändå lämna viss luftspalt mot säng och kök. Fasningar gör dessutom att bitarna kan staplas utan att lämna springor mellan. Vi väljer några rena plattor i mitten av paketet.

Varje platta är 1,2 meter lång och 0,6 meter bred vilket gör att tre plattor a 82 kr/st räcker till varje dörröppning. Jag är väldigt sugen på att silvertejpa alltihop för att få dem att sitta bättre, men inser att det är viktigare att enkelt kunna ta bort dem ifall vi ska nå spade, elkabel och annat.

När vi satt dit alla plattor använder vi inte bodelsdörrarna mer, annat än i nödfall (eller glömska - till viss förtret när plattorna faller ut och över den glömske). Istället får hyttdörrarna bli vår huvudentré hädanefter, vilket faktiskt inte alls är så dumt.

Dels kan skor förvaras framme i hytten där innetofflorna väntar och dels slipper vi snö och blöta spår i gången invid köket.

Det ska dock sägas att det här är en provisorisk snabblösning på ett problem där det finns måttanpassade lösningar. Till exempel den här där bakdörrarna kan öppnas var för sig. Eller den här läckra isoleringen till skjutdörren!

Men nu får det vara nog med isoleringen! Polcirkeln och Nordkap – here we come!

Eller? Missa inte del 4...

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.