Arktisk kyla, ständigt mörker och gles glesbygd kräver en del livsviktig nödutrustning.

Nästa artikel
Vi shoppar inför kylan i norr!
Blogg: Vinter i plåtis 1

Vi shoppar inför kylan i norr!

Publicerad 2024-02-10 09:23 (uppdaterad Idag 11:07)

Arktisk kyla, ständigt mörker och gles glesbygd kräver en del livsviktig nödutrustning.

Förra vintern stod redaktionens plåtis i garage hela vintern. Med nya vinterdäck ska den nu få bekänna färg i form av en resa norrut. Först krävs dock lite shopping.

Det här är ett test av redaktionens blygsamt isolerade plåtis där vi tänkte åka så långt norrut som möjligt. Dessutom i kyliga februari. Förhoppningen är att nå ända till vägens slut i Nordkap, men allt hänger på hur mycket kylan påverkar den sommarälskande plåtisen – och dess invånare.

Kommer den (eller vi) att protestera redan i Upplands Väsby eller ska vi passera Karesuando med bravur? Här är första delen av "Vinter i plåtis" med Jimmie (chefredaktör Husbil & Husvagn) med fru Phanit "Lee" och plåtisen Karmann-Mobil Davis 620. Ett fordon som har luftburen dieselvärme, litiumbatteri och likt majoriteten andra plåtisar en rätt tunn isolering.

Norrut ska vi! Om vi sedan klarar de 172,5 milen ända till Nordkap från startpunkten i Stockholm återstår att se.

När vi först skulle åka kom stormen Ingunn och avbröt planerna, men hon reste snabbt vidare. Lika snabbt bestämde vi oss för att också ge oss iväg. Det var dock helg och den endast sommarutnyttjade plåtisen saknade massor av viktig vinterutrustning.

Alltså prylar som vi ofta påminner om i diverse artiklar. (T.ex. här och här). På något vis har till och med reflexvästarna fått ben och gått över till någon annan testbil. En smula sent påkommet, och nära att missas helt, var det alltså dags att shoppa. Hur var det nu med skomakarens barn?

På söndagen hänger vi på låset till Clas Ohlson. För dig som planerar smartare finns (ofta bättre) alternativ hos Kama Fritids handlare runtom i landet eller på webben via sajter som Camping4u eller Campingshopen eller Fritidsmetropolenonline.

Det som saknas på bilderna nedan är baljan med grus och våra Autosock som fanns kvar från tidigare tester.

Och när det gäller brandsäkerhet har vi redan utrustat vår plåtis med Maus brandfilt, brandvarnare och släckare. Du hittar hela paketet här med 20% rabatt.

Vinterutrustning från vänster:

1. Sittunderlag är bra till mycket, förutom att extraisolera luckan till toalettkassetten kan den användas som knäunderlag när man kopplar bogserlina och liknande.

2. Borste och skrapa med teleskophandtag. Med den når jag över hela vindrutan och kan även borsta av taket så att inga brott begås... läs mer om det här.

3. Skyffel - guld värd om man kört fast, men även i allvarligare fall när man ska få upp dörrar på fordon som voltat ner i snödjupa diken.

4. Närmast kameran, en arbetslampa som kan hängas upp eller sättar fast med magnet när man arbetar i mörkret.

5. Startkablar. (Komplettera gärna med hjälpstartsbatteri, bra i obygden och kan även ladda telefon och bäras i liten väska eller stor ficka.)

6. Nödvarningsljus/ljuspuck med magnet och krok. Magnet funkar inte på plastväggar, då är kroken bra. Snurrande varningsljus och även inbyggd ficklampa.

7. Silvertejp. Kan användas till så mycket. Fantasin sätter gränser. Tejpa fast hängande plastkjolar på en kraschad husbil är bara ett exempel som undertecknad själv fått testa...

8. Bogserlina. Elastiska varianter är ofta för svaga för 3,5 tons husbilar. Här är dock en variant för 3,5 ton hos Jula. En icke elastisk lina kan samtidigt vara bättre för att hjälpa loss fordon.

9. Första hjälpen. Många har den, mitt tips är att inventera allt som finns i väskan och kolla hur det används. I just detta fall (Clas Ohlson) finns en fästingpincett... inget för denna resa kanske.

10. Reflexvästar. Borde vara lag på det i Sverige för det är just vad det är i många andra länder. Vi har stora varianter att enkelt dra över tjocka kläder och massor av reflexyta så vi syns.
 

Men tro inte att det var nog med denna shoppingrunda... på vägen norrut stannar vi någon mil senare för att tilläggsisolera plåtisen i sista stund. Läs mer om det i nästa del av vinterresan!

Ja vad är det för rullar som gör nytta i en plåtis på vintern? Mer om det i nästa del...

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.