Bild
Nästa artikel

Sålde annans husvagn

NYHETER

Favorit i repris skulle man kunna säga med en allvarlig underton eftersom en Karlskronabo lurades att köpa en husvagn som säljaren inte ägde. Så vi varnar återigen och uppmanar alla att vara säkra på att säljaren äger det som säljs.

Att köpa en husvagn eller husbil privat kan vara en mycket god affär, eller en riktigt urusel.

När du köper hos ett företag har du en rad rättigheter genom lagstiftningen, framför allt konsumentköplagen. Du kan till och med få köpet hävt om det visar sig att fordonet är behäftat med allvarliga fel. Så skedde för Ingrid som sommaren 2013 köpte en husbil, använde den ett par veckor och vinterförvarade den i en lada bland andra husbilar och -vagnar.

– När vi skulle städa ur den våren 2014 hittade vi massor av mögel i den och när min son undersökte taket bakom en konstig silikontätning, upptäckte han att trästommen bakom markisen var genomrutten, berättar Ingrid för Arboga tidning. (här hittar du hela artikeln)

Efter lång tid och mycket besvär har nu frågan löst sig då Allmänna reklamationsnämnden gav Ingrid rätt. Det är dock frivilligt för ett företag att följa ARN:s utslag även om det med ARN:s beslut går att gå vidare till Tingsrätten om säljbolaget trilskas. Möjligheten att hänskjuta en eventuell tvist till ARN saknar du dock vid privata köp.

Värre kommer det sannolikt att gå för den person från Karlskronatrakten som i söndags genomförde en affär i Karlshamn med en husvagnsägare. Så var det dock inte för efter köpet visade det sig att säljaren från Göteborg inte alls ägde husvagnen som han lagt ut på Blocket. Händelsen är visserligen polisanmäld men det återstår att se om det finns några pengar att få tillbaka. Annars blir köparen av med både husvagn och pengar.


Köp i "god tro" finns nämligen inte längre. Den som kan bevisa äganderätten till fordonet har rätten till det, inte den som nyss köpt det.

Några tips:
 
 • Ta legitimation av säljaren och skriv ner uppgifterna
 • Jämför registreringshandlingen med säljarens personalia
 • Kolla med Bilregistret eller Carfax att fordonet är ok i bilregistret
 • Köp aldrig av någon annan än registrerad ägare
 • Kolla att registreringshandlingen hör ihop med fordonet
 • Kolla fordonets chassinummer mot både dokument och registreringsplåtarna
 • Posta registreringsbeviset gemensamt eller gör ägarbytet via nätet
 • Vid minsta oklarhet avstå köpet
 • Mellan privatpersoner finns inga garantier, kolla fordonet noga
 • Är priset extra bra är sannolikt någonting fel, ingen skänker bort sitt fordon
 • Skriv ett ordentligt kvitto med alla uppgifter om både köpare, säljare och fordon

Vad som hänt i den nämnda affären i Karlshamn vet vi inte med exakthet men det torde stå klart att samtliga ovanstående punkter inte kontrollerats. Helt enkelt, var på din vakt!

Artikeln ursprungligen publicerad 2015-05-29.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.