Bild
Nästa artikel
Två svenska broar får avgifter 1 februari 2015
Två svenska broar får avgifter 1 februari 2015

Senarelagda broavgifter i Motala och Sundsvall

NYHETER

Regeringen avser att senarelägga startdatumet för broavgifter i Motala och Sundsvall till den 1 februari 2015. Orsaken är att det inte hinner fattas nödvändiga beslut om lag- och förordningsändringar till årsskiftet.

De nya vägavgifterna i Sverige var ursprungligen tänkta att kunna börja tas ut vid årsskiftet men eftersom riksdagens budgetbeslut har försenats och nödvändiga lag- och förordningsändringar inte kan genomföras innan dess hinner inte allt bli klart tills årsskiftet. Nytt tänkt startdatum är i stället den 1 februari 2015.

– Från vårt håll är det inga tekniska problem med ett senarelagt startdatum. Utmaningen för oss ligger i stället i att få ut information till alla bilister. Det är något vi tittar på just nu, säger Anna Elvkull, skatte- och avgiftsdirektör på Transportstyrelsen.

Broavgifterna i Motala och Sundsvall är de första så kallade infrastrukturavgifterna. Det är avgifter som tas ut för att bekosta byggandet av infrastruktur, i de här fallen broarna i Motala och Sundsvall.
Broavgiften för Sundsvallsbron kommer att bli 9 kronor för personbil och husbil upp till 3,5 ton, husbilar över 3,5 ton får betala 20 kronor. Motsvarande avgifter för Motalabron är 5 respektive 11 kronor.
Utryckningsfordon, motorcyklar och mopeder, diplomatbilar, EG-mobilkranar samt bussar med en totalvikt av minst 14 ton betalar inte någon avgift.

Motalabron är invigd och idag avgiftsfri och bron i Sundsvall invigs av Kungen den 18 december.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.