Två svenska broar får avgifter 1 februari 2015

Nästa artikel
Senarelagda broavgifter i Motala och Sundsvall
NYHETER

Senarelagda broavgifter i Motala och Sundsvall

Publicerad 12 december 2014 (uppdaterad 12 december 2014)

Två svenska broar får avgifter 1 februari 2015

Regeringen avser att senarelägga startdatumet för broavgifter i Motala och Sundsvall till den 1 februari 2015. Orsaken är att det inte hinner fattas nödvändiga beslut om lag- och förordningsändringar till årsskiftet.
De nya vägavgifterna i Sverige var ursprungligen tänkta att kunna börja tas ut vid årsskiftet men eftersom riksdagens budgetbeslut har försenats och nödvändiga lag- och förordningsändringar inte kan genomföras innan dess hinner inte allt bli klart tills årsskiftet. Nytt tänkt startdatum är i stället den 1 februari 2015.

– Från vårt håll är det inga tekniska problem med ett senarelagt startdatum. Utmaningen för oss ligger i stället i att få ut information till alla bilister. Det är något vi tittar på just nu, säger Anna Elvkull, skatte- och avgiftsdirektör på Transportstyrelsen.

Broavgifterna i Motala och Sundsvall är de första så kallade infrastrukturavgifterna. Det är avgifter som tas ut för att bekosta byggandet av infrastruktur, i de här fallen broarna i Motala och Sundsvall.
Broavgiften för Sundsvallsbron kommer att bli 9 kronor för personbil och husbil upp till 3,5 ton, husbilar över 3,5 ton får betala 20 kronor. Motsvarande avgifter för Motalabron är 5 respektive 11 kronor.
Utryckningsfordon, motorcyklar och mopeder, diplomatbilar, EG-mobilkranar samt bussar med en totalvikt av minst 14 ton betalar inte någon avgift.

Motalabron är invigd och idag avgiftsfri och bron i Sundsvall invigs av Kungen den 18 december.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.