Nästa artikel
Sportlov i husbil eller husvagn? Tänk på det här!
Nyheter

Sportlov i husbil eller husvagn? Tänk på det här!

Publicerad 10 februari 2022 (uppdaterad 2024-02-06 09:40)
Här är 9 viktiga saker att tänka på innan du tar husbilen eller husvagnen till sportlovsbackarna.

Om en vecka börjar sportlovet. Men trafiken på vägarna till våra vintersportorter ökar redan nu. Och räkna med att den fortsätter att vara intensiv under vecka 7–10.

Så det gäller att ta det lugnt och inte bli uppstressad om du ska ut och köra. Tar du dessutom husbilen eller husvagnen finns det ytterligare några faktorer att ta hänsyn till. 
 

Här är några saker att tänka på före sportlovsresan:


1. Har du bokat plats?
Det här är inte veckor då det är läge för ett spontanbesök i Tandådalen eller Idre. Eller på någon annan snönära campingplats. Så boka i god tid, eftersom…

2. … det är inte bästa läge för fricamping
Yes, det går att fricampa. Men under högsäsong är det trångt om härligheten även på parkeringar och vid andra bra uppställningsplatser. Dessutom är det besvärligt att enbart gå på gasol eller dieselvärmare vintertid eftersom det ständigt måste fyllas på. Alltså är det skönt att stå kopplad till el på en campingplats eller ställplats.
 

3 Köp autosock
Med autosock – däckens egen halkstrumpa – får du en extra försäkring mot halka. De väger lite och är lätta att dra på, om du kör fast.

4 Ta med en flaska grus
Fyll 2-liters saftflaska med grovt grus som du kan ta fram om det blir slirigt, eller om du kör fast. Glöm inte heller andra vinternödvändigheter som spade, borste och fönsterskrapa.

5 Var beredd att packa om – och backa
Skulle ni köra fast med framhjulsdriven husbil, testa att lätta på lasten i garaget och ställ alla så långt fram det går för att få vikt på drivhjulen. Backa loss är ofta effektivare, om möjligt.
 

6. Sätt på vintergaller 
Det får inte bli för varmt och det får inte bli för kallt. Alltid är det något med kylskåpet. Glöm inte att att sätta på vintergallret för kylskåpsventilationen.

7. Fixa extra stöd
Till husvagn är det bra med plankor till stödbenen. Ännu bättre är det att såga klossar av skumplastisolering som du hittar i bygghandeln. 

8. Stå inte på gasen
Undvik att ha en sluttid när du måste vara framme. Att stressa ökar risken för olyckor. Liksom att köra i ett sträck. Var utvilad och ta paus ofta. Men allra helst…

9. … om du inte har barn – undvik sportlovet helt
Har du möjlighet åk till fjällen precis före eller precis efter sporlovsperioden. Då är det också snörikt –  men du slipper värsta köerna och får mer utrymme, i backen och på campingen.
 

Här är vägarna där trafiken ökar mest under sportlovet

E45 Göteborg–Åre

E20 Göteborg–Stockholm

RV62 Karlstad mot Trysil.

RV70 Enköping–Dalarna, Idre

RV66 mot Sälen

RV83/84 fjällvägen. Gävle, Härjedalen, Funäsdalen, Norge

RV26 Nissastigen, Halmstad–Jönköping, Västra Götaland, Värmland, Dalarna

E16 och RV 69 Gävle mot Dalarna

E14 Sundsvall mot Åre

E12 Umeå västerut

Källa: Riksförbundet M Sverige

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.