Häng upp kläderna på tork i garaget under skidsemestern, tipsar Carina Ekroos och Håkan Söderman.

Nästa artikel
Torka kläder i husbilen och husvagnen: Bästa tipsen!
Reportage

Torka kläder i husbilen och husvagnen: Bästa tipsen!

Publicerad 24 februari 2023 (uppdaterad 2024-02-13 11:21)

Häng upp kläderna på tork i garaget under skidsemestern, tipsar Carina Ekroos och Håkan Söderman.

Har du tänkt på att man kan göra så här för att torka kläderna snabbare i husbilen eller husvagnen?

Vinterresor med sportlov och påsklov i husbil och husvagn är mysigt – ända tills kläderna blir blöta.

Fuktiga kläder gör ingen glad. De sprider dessutom en råkall atmosfär där de hänger.

Men precis som det mesta i livet går det att hantera mer eller mindre bra. Husbil och Husvagn har sammanställt några tips från vana vintercampare.

Så gör vintercamparna för att torka kläder i husbilen eller husvagnen:

Jimmie Öbom på vintercamping i Duved med sina söner för ca 15 år sedan. Kabe har vattenburen värme och Aldepannan längst ner i garderoben som fungerar lite som ett torkskåp.

Husbil & Husvagns chefredaktör Jimmie Öbom har semestrat och blött ner sig utanför husvagn eller husbil sedan barnsben. Här är hans blöta kläder-tips:

Skor:

 • När mina skor är blöta så brukar jag ta ut innersulan och i brådskande fall köra med hårtork om det finns i servicehuset. Och så lägger jag in toapapper eller hushållspapper i skorna en stund. Byt ut efter en stund så det inte ligger kvar blött papper i skorna. 
 • Lägg skorna vid värmeutblåset om du har luftburen värme, kan funka vid passagerarsidans golvutblås under körning om du har extraskor att köra med. (Köra bil i strumpor/barfota är inte bra)
 • Är det riktigt akut kan man undvika blötfrusna fötter med plastpåsar - utanpå sina torra strumpor i skorna.

Kläder:

 • Jag brukar ibland lägga kläder/handdukar på instrumentbrädans ovansida innanför vindrutan för att torka dem på sommaren. Det kanske funkar soliga dagar i fjällen men är inget jag testat än.
 • Kolla om det finns torktumlare/torkskåp i servicehuset (om kläderna klarar det).
 • Välj lättorkade kläder och handdukar. Det finns resehanddukar i mikrofiber, inte lika riviga att torka sig på, men man vänjer sig. De torkar blixtsnabbt och väger lätt och tar liten plats. Ytterplagg/skal som klarar väta är dyrt men bra.
 • Jag har alltid med mig linor eller snören så man kan hänga upp kläder under markisen när det är varmare ute. Det funkar vid nödfall men ser lite sjaskigt ut om alla gör likadant så häng med måtta.
 • Skaffa smarta hängare som man kan hänga upp flera plagg i duschkabinen.
 • Undvik att bli blöt låter som ett dumt råd, men jag försöker fortfarande lära mig att ha rätt kläder efter väder. Inte pulsa runt i låga skor eller tofflor utanför husbilen – ni vet när gasolen ska bytas kl 03:00...

Håkan Söderman och Carina Ekroos åker gärna på skidresa i sin husbil.

Håkan Söderman och Carina Ekroos är kända under namnet Husbilsresor och äventyr och har mängder med vintertips. De använder flitigt sin Dethleffs Trend husbil under vinterhalvåret och har bland annat åkt Vasaloppet öppna spår. De gör så här när kläderna blir blöta:

Kläder:

 • Många tycker att vintercamping är krångligt, men det behöver inte vara svårare än på sommaren. Vi hänger blöta kläder i duschen där de torkar fort, men det går även att hänga dem i garaget. 

Att fricampa även på vintern är en självklarhet för Ingela och Martin Lindblad.

Ingela och Martin Lindblad kallar sig Polarfamiljen när de bloggar. De vintercampar med sin husvagn som inte helt förvånande är av märket Polar. Så här klarar de av blöta kläder:

Skor:

 • Ställ blöta skor på golvet i toaletten/duschen där det finns avlopp på golvet så blir du av med smältvattnet.

Kläder:

 • Häng in termobyxor/jackor på toaletten och gör om utrymmet till ett torkskåp genom att ställa in en värmefläkt. Visst blir det lite bökigt om man behöver gå på toaletten, men det går!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.