Bild
Nästa artikel

Restips: Karnevalen i Mainz

TYSKLAND

Det är dans. Det är glädje. Det är folkfest. Det är vår. Snart är det dags för årets Tyska karnevalssäsong! I Mainz hålls en av de större!

Våren i södra Tyskland, Rheinland-Pfalz, är långt tidigare än vår tidigaste svenska vår. Här blommar det redan och kommer man rätt dag är det femton grader varmt. I februari. Men framför allt blommar folks fantasi för just nu planeras det hej vilt för 2015 års karneval, en som inte går av för hackor och dessutom är enklare att besöka än den i Rio. Här är förresten inte en karneval, här är massor för varje liten ort med självaktning har en egen. Och Mainzer Fastnacht, Mainz fastlagsfest, är en av de mest traditionsrika och största som tillsammans med de i Köln och Düsseldorf utgör höjdpunkterna i karnevalsfirandet i Rheinland-Pfalz. Allt som allt pågår firandet i en vecka men karnevalen i en viss ort är endast en dag. Och i Mainz stänger allt normalt denna dag som kallas Rosenmåndagen. Det kan man förstå, Mainz 200 000 invånare ökar till mer än det dubbla denna dag. Och överallt finns stånd som säljer all upptänklig mat och dryck.

Traditionen härrör sig till 1200-talet då de äldsta skrivna källorna dyker upp. Firandet skall ske 46 dagar före påsk och det är ingen dålig fest tyskarna bjuder på. Själva paraden består av långt över hundra enskilda inslag där dansare, utklädda deltagare, vagnar med sagofigurer och karikatyrer på politiker som gjort bort sig under året. 2014 fick NSA:s avlyssning av Merkel fick en egen vagn och även Snowden förärades en. Från alla vagnar kastas en otrolig mängd godis över publiken och traktens alla barn samlar ihop så mycket de hinner i de största kassar de orkar bära, inte sällan upp mot 10-15 kilo per barn!


Det är en fest som inte liknar någon annan folkfest jag varit på, det är fullständig kaos överallt där mat och dryckesstånd, karuseller, karnevaldeltagare och festdeltagare knappt får plats i stadsmiljön. Det är inte bara de som deltager i själva karnevalståget som är uppklädda. Det här är mer av en jättelik maskerad där vanligt folk har fantasifyllda dräkter, det är prinsar och prinsessor, knektar och generaler samt alla upptänkliga kostymer du kan tänka dig. Det är en fest som pågår ända tills dess det ljusnar och alla i staden är involverade, ettdera för att organisera det hela eller bara att njuta av evenemanget. Kolla in bildspelet får du se hur de sett ut genom åren!

Nästa gång är 12-18 februari 2015. Boka in det och möt våren med fest!

När och var?

Karnevalen i Mainz 2015 hålls den 12-18 februari.

Mainz ligger vid Rhen i sydvästra Tyskland, strax söder om Frankfurt am Main.

GPS: Godtycklig plats i staden N49°59'05", E8°14'36"

Ställplats hittar du här. GPS N49°59'55", E8°14'47"

Ställplats utanför miljözonen (inget krav på miljövignette): Autobahn A60, Avfart 19 Mainz-Finthen, kör Saarstraße till ställplatsen.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.