Nästa artikel
Ett sagolikt Tyskland
TYSKLAND

Ett sagolikt Tyskland

Publicerad 7 februari 2020 (uppdaterad 7 februari 2020)
Vi drömmer alla till och från om det sagolika och ibland får vi också uppleva det. Men en sak är säker, gör du den här tysklandsturen som de kallar "The fairy tale route" lever sagorna upp på ett oanat sätt.
Att Tyskland är betydligt mer än Autobahn har vi berättat om ett antal gånger men nu ska vi ta dig med på den mest sagolika väg de kan erbjuda. Den ungefär 60 mil långa vägen går helt i sagornas och legendernas tecken! För vad annat kan man säga när man träffar på legender som bröderna Grimm och Snövit. Den tyska sagorutten bjuder på kultur och historia, förtrollande medeltida städer och slott, sagolika palats, grottor och museer.

Vi börjar i norr där stadsmusikanterna från Bremen är en saga som utspelar sig i staden och skrevs av bröderna Grimm. Sagan handlar om fyra djur; en åsna, en hund, en katt och en tupp som rymmer från sina gårdar för att bli stadsmusikanter. På vägen dit hittar de ett gömställe för rövare som de skrämmer bort genom att ställa sig på varandra. Den berömda statyn står vid marknadsplatsen och lockar mängder av besökare som utöver att se statyn även vill uppleva den gamla och ytterst charmerande stadsdelen Schnoor. De små korsvirkeshusen ligger efter vindlande gränder och man kan även se det spännande klockspelet som varje hel timme visar sig för besökarna.

Vi fortsätter till Hameln för att se den berömda råttfångaren, även det en saga nedtecknad av bröderna Grimm. Sagan utspelar sig 1284 i staden Hameln, som har drabbats av råttangrepp där en man som påstår sig vara råttfångare erbjuder ortsbefolkningen sina tjänster. Råttfångaren tar fram sin flöjt och lurar med sitt flöjtspel ner råttorna i floden Weser, där alla råttorna dör. Han får dock inte betalt och lämnar staden full av vrede. Flera dagar senare återvänder han och medan ortsbefolkningen är i kyrkan spelar han åter på sin flöjt och lurar med sig stadens barn in i en grotta utanför staden.

Även hansastaden Hameln är en charmerande stad med anor från 800-talet och bedöms vara en av de äldsta städerna i före detta kungariket Hannover. Som övriga platser på den här turen bjuder stadskärnan på typisk tysk arkitektur med korsvirkeshus men även minnen från det trettioåriga kriget då staden tillhörde Danmark. 1664 blev hela staden en fästning och kallades "Nordens Gibraltar".

Nästa saga av bröderna Grimm utspelar sig vid Trendelburg Turm. Sagan Rapunzel går ut på att en man och en hustru sedan länge förgäves hade önskat sig ett barn. Bredvid deras hus fanns en trädgård dit ingen vågade gå då den tillhörde en fruktad trollpacka men hustrun fick se en ört, rapunzel, i trädgården som hon inte kunde motstå och hon blev sjuk av längtan. Mannen tog örten från trädgården men ertappades av trollpackan som tillät mannen att ta med sig så mycket örter han ville mot att mannen måste ge henne det barn som hustrun föder. Kort därefter föddes en dotter som trollpackan gav namnet Rapunzel och förde bort. Rapunzel blev instängd i det höga Trendelburgtornet i ett rum som inte hade någon dörr utan bara ett enda fönster högt ovanför marken. Varje gång trollpackan ville komma upp till Rapunzel sade hon "Rapunzel här jag står, släpp ner ditt långa hår" eftersom Rapunzel hade väldigt långt hår, och detta släppte hon ner till trollpackan som då med dess hjälp klättrade upp.

 

Kungens son råkade komma förbi tornet och hörde Rapunzel sjunga och även vad trollpackan sade för att komma upp i tornet. Dagen därpå släppte Rapunzel ned håret för prinsen och han klättrade upp och friade. Rapunzel försade sig så trollpackan fick reda på planerna varvid hon klippte av Rapunzels flätor och förde henne ut i vildmarken där hon tvingades leva i stor nöd. Prinsen räddade henne till slut efter en dramatisk flykt från trollpackan och allt slutade, som i alla sagor, lyckligt.

Borgen i sig är ett trevligt utflyktsmål med både restaurang och hotellverksamhet och ligger vid ett litet samhälle med samma namn.

Ebergötzen bjuder på seriefigurerna Max och Moritz som är huvudpersonerna i ett antal sedelärande bildberättelser från 1865, skrivna och tecknade av den tyske legendariske konstnären och seriepionjären Wilhelm Busch som levde mellan 1832-1908. Den framför allt i Tyskland välkända serien Max och Moritz som utspelar sig vid Ebergötzens kvarn anses ha haft stor påverkan för de tidigaste moderna serieskaparna och har även anpassats till teaterföreställningar åtskilliga gånger.

Den lilla orten Ebergötzen ligger cirka 15 kilometer öster om Göttingen som man absolut inte ska missa att besöka. I närheten av Ebergötzen ligger också det fantastiska bergområdet Harz med många trevliga orter, fantastisk natur, vattenfall och platser som Hexentanzplatz där utsikten är milsvid. Den världsarvsklassade staden Quedlingburg som låg i forna Östtyskland är också en pärla man inte bör missa.

Törnrosa är väl så legendarisk som man tan tänka sig. Att besöka den 650 år gamla slottet Sababurg där hon sov i hundra år kanske blir en av resans höjdpunkter eftersom berättelsen är så känd. 

I närheten ligger Kassel där man kan besöka bröderna Grimms museum. Utöver museet finns Bergpark Wilhelmshöhe samt Karlsaue med ett fantastisk orangeri samt vad staden i sig själv har att erbjuda. Inte långt från Kassel ligger sjön Eschwege med det speciella naturreservatet Meissner.

Vi fortsätter till Lauterbach, hemtrakterna för Snövit med sina sju dvärgar. Exakt var i skogarna hon höll till är höljt i sagornas dunkel men ett besök i staden skingrar möjligen okunskapen.

Totalt finns ett sextiotal platser, en per mil, med en historia där sagorna står i centrum även om den här turen lika väl kan ses som ett spännande sätt att se lite udda tyska platser. Nog kan det kännas lite extra spännande att ha sett ett sagolikt Tyskland?

Här hittar du en detaljerad karta med platserna (engelska)

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.