Bild
Nästa artikel
Få läser på om utländska trafikregler

Få läser på om utländska trafikregler

NYHETER

Det är populärt att semestra utanför Sverige. Men allt för få informerar sig om vad som gäller där man semestrar och var femte svensk har någon gång brutit mot trafikreglerna när de kör utomlands.

Svenskar är i regel laglydiga bilister men i resesöksajten Skyscanners undersökning svarar 42 procent att de inte brukar läsa på om ett lands specifika trafikregler. Nästan var femte, 18 procent, uppger också att de någon gång brutit mot en regel när de kört bil utomlands. Resultaten visar även att fler män än kvinnor bryter mot lagen, hela 28 procent jämfört med 11 procent av kvinnorna.

I många länder är det olagligt att prata i telefon eller skicka sms. I andra länder gäller speciella regler för vad som ska finnas i bilen, exempelvis varningsväst, första förband, alkomätare, brandsläckare och kilformade hjulblock (!). Och kör du i Wien får du inte tuta. Även värt att notera för dig som framöver planerar en vintervistelse i Spanien är att nya striktare lagar innebär att bilister kan bli bötfällda om hastighetsgränsen överskrids med endast 1 km/h på vissa vägar i landet!

Nåväl, vi har samlat de viktigaste reglerna som gäller i många vanliga semesterländer. Varför inte slå ett öga på vad som gäller dit du ska köra?

Lättast hittar du trafikreglerna i samband med våra restips, läser du om exempelvis något av våra tyska resmål finns en länk till trafikreglerna som gäller i just Tyskland. Reglerna för de länder som gränsar till Tyskland finns på sidan för de tyska reglerna så att du enkelt hittar vidare till exempelvis Danmarks regler.  

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.