Nästa artikel
Här kan du hämta avsaltat havsvatten
Öland

Här kan du hämta avsaltat havsvatten

Publicerad 27 juni 2023 (uppdaterad 27 juni 2023)
När det råder vattenbrist på Öland är det en bra idé att fylla på tanken med avsaltat havsvatten. Här finns det i en vattenkiosk.

Solen skiner från en klarblå himmel. De senaste månaderna har inget, eller väldigt lite regn fallit över delar av landet.

Ett av de värst drabbade områdena är Öland, som har återkommande problem med vattenbrist. Senast läget var akut var 2019, då sommaren var väldigt varm. Sedan dess har de öländska kommunerna, Borgholm och Mörbylånga, vidtagit åtgärder. Bland annat har en avsaltningsanläggning byggts i Sandvik. Där omvandlas havsvatten till dricksvatten.

 

Vattenkiosken är öppen både för lokalbefolkningen och besökare – och det är gratis att fylla på i den.

Som besökare på ön är det bra att vara medveten om problemet med vatten, tycker Jan Herrmann ordförande i Naturskyddsföreningen på Öland.

– Det har i stort sett inte regnat på två månader. Nästan alla vattendrag och pölar är uttorkade. Borgholms kommun har utfärdat förbud att fylla pooler som är mer än tre kubik med kommunalt vatten, säger han.

– När du stannar någonstans och det finns vatten du kan använda, tänk på att det är enorm vattenbrist i dag. Så man måste hushålla med vattnet.

Men det går att gå ett steg längre. Den som verkligen vill spara på vatten kan åka till vattenkiosken i Sandvik, där det går att fylla på tankar och dunkar med avsaltat havsvatten – och verkligen spara på öns dricksvatten.

Den kan vara svår att hitta, men ligger alldeles intill Vattenverket. Se vägbeskrivning och gps-koordinater nedan.

Vattenkvalitén är numer helt okej, enligt Jan Herrmann.

– Jag sitter i Ölands vattenråd. Vi har haft dynpunkter på det där vatten, men nu är det bra. Vi måste ju återmineralisera avsaltat vatten, och tillsätta ett antal ämnen som kalcium och magnesium, så att det blir dricksvatten, säger han.

Enda nackdelen är att vattenkiosken i Sandvik kan vara svår att hitta. Husbil & Husvagn körde dit häromdagen och fick svänga runt lite innan vi hittade den. Här är vägbeskrivning plus gps-koordinater:

Kör rakt fram i första korsningen i Sandvik för att komma till vattenkiosken.

Vattenkiosk i Sandvik

Vägbeskrivning: Kör in mot Sandvik. Fortsätt rakt fram när du kommer till första korningen vid ICA, mot Naturstenskompaniet. Fortsätt några hundra meter till du ser en återvinningsstation, kör till höger vid den mot vattenverket. Där står vattenkiosken.
GPS: N57°04'37" E16°51'35"

Klicka på dokumentet nedan för att kunna läsa hur avsaltningsanläggningen av havsvatten i Sandvik fungerar. Källa: Heidelberg Materials

Relaterade dokument

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.