Bild
Nästa artikel
Miltenberg, Bayerns okända pärla

Miltenberg, Bayerns okända pärla

TYSKLAND

Idyllen verkligen omsluter dig med sina korsvirkeshus. Ovanför finns borgen medan floden Main gör en extra sväng som för att riktigt njuta av miljön. Det här är en tysk pärla du inte ska missa!

Geografi kan vara känsligt. Miltenberg, staden i trä, ligger i Frankien som är en del av Bayern, men försök inte få någon från Frankien att i första hand säga att han är från Bayern. Det skulle han se som en skymf. Och visst har regionen sin betydelse, både för frankerna och bayrarna. 

Här i södra Tyskland huserar de i varje fall i en liten stad med cirka 10 000 invånare som gör en närmast mållös med alla korsvirkeshus i den pitoreska gamla stadsdelen, altstadt. Den uppenbara rikedomen har skapats ända sedan den strategiskt placerade borgen Mildenburg stod klar runt år 1200 mellan floden Mains skarpa böj och de branta kullarna mot Odenwald. Man kan fortfarande nästan känna närvaron av generationer av elegant klädda köpmän som dragit nytta av närheten till Frankfurt och den vattenväg floden skapade i en miljö dagens invånare vårdar mer ömt än sina egna barn. Den historiska staden är om inte unik, så närapå. 1237 nämns staden för första gången i skrift. Det äldsta huset sägs vara från 1339, merparten från 1600-1700.

Det är ingen stor stadsdel, sådär 2,5 kilometer lång men bara cirka 150 meter bred. Det behövs inte mer skulle man kunna tillägga, hundra hus räcker långt. Det som finns är spektakulärt nog, här härskar romantiken i de smala idylliska kullerstensgränderna och den tyska känslan kan knappast bli mer närvarande. Men det är inget museum, det är en levande stadsdel som ändå inte fått så många turister att det känns som en belastning, och staden skonades från andra världskrigets värsta fasor. Visst finns det fler fina städer i Tyskland men få så orörda som Miltenberg.


Gillar man historia finns mycket att gräva i. Vill man så kan man bo på samma hotell som kejsarna Frederick I och Charles IV, Gustav II Adolf, Napoleon, Richard Strauss och Elvis Presley. Hotellet, som heter Zum Riesen, nämns redan 1411 vilket gör det till ett av världens äldsta hotell. Lite speciellt är väl inget överord och på Hauptstrasse 97 ligger det som bedöms vara Tysklands äldsta kontinuerligt öppna restaurang. 1379 stod tornen Mainzer Tor och Würzburger Tor klara. Miljön har även utnyttjas för filmer, det är svårt att hitta något motsvarande och vill man uppleva riktigt gamla vinkällare är det här man ska söka, Alte Domkellerei från 1400-talet är kanske det mest kända. Inte förrän 1979 övergick Mildenburg från att vara familjeägt till stadens ägo då den restaurerades och nu finns även konstutställningar där.

Men det räcker långt att bara sitta på någon av restaurangerna runt den oregelbundet utformade marknadsplatsen och njuta av miljön och den utsökta maten. Här i Frankien är mattraditionen extra närvarande och en rätt man bör testa är Fränkisches Hochzeitsessen (bröllopsmåltiden) som består av kalvkött i buljong med lingonsylt, pepparrot och kokt potatis. Det behöver inte vara tillkrånglat för att vara utsökt. Den som gillar vin har otaliga lokala varianter att välja på och detsamma gäller utbudet av öl. Kanske kan Weinhaus am Markt kännas lite extra historiskt eftersom det öppnades redan på 1600-talet under trettioåriga kriget och utsikten förgylls av Marktbrunnen fountain som stått där sedan 1583.

Här finns även en hel del evenemang som Altstadtfest första helgen i juli, Mildenburger Theatertage i slutet av juli och festivalen Michaelismesse sista helgen i augusti. Och visst ger sådant lite extra krydda åt ett besök i staden.

Miltenburg är helt enkelt en unik stad som du inte ska missa att besöka!
Var?

GPS:  N49°41'04", E9°14'25"

Kör du Autobahn A3 mellan Frankfurt am Main mot Würzburg, där Romantische Strasse börjar (jo den måste du också köra ända till slottet Neuschwanstein) svänger du av vid Aschaffenburg på väg 469. 

Här hittar du ställplats och här camping.

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.