Bild
Nästa artikel

Restips: Sagoslottet Neuschwanstein

TYSKLAND

Som inget annat slott reser sig det vita sagoslottet mot himlen. I bakgrunden skapar de snöklädda bergen en närmast overklig kuliss. Det här är slottet bland slott.

Neuschwanstein är ett mycket romantiskt slott från 1800-talet och är en av de mer spektakulära sevärdheterna efter Romantische Strasse. Det ligger i den södra delen av vägen i närheten av Hohenschwangau inte långt från Füssen vid Bayerns gräns mot Tyrolen. Slottet uppfördes av Wagnerälskaren Ludwig II av Bayern efter det att hans far Ludwig I avlidit och det därigenom frigjorda generösa apanaget användes till bygget. Slottet användes som en personlig fristad för den tillbakadragna kungen men öppnades för publik direkt efter hans död 1886. Bygget påbörjades 1869 men är faktiskt aldrig färdigställt i enlighet med den ursprungliga byggplanen. Tyvärr kommer du dock inte att kunna njuta av slottet lika ostört som Ludwig II eftersom det brukar besökas av runt 6000 personer dagligen men det spelar ingen roll. Det här är ett ställe som måste upplevas.

Det spektakulära slottet har dessutom figurerat i en rad filmer och inspirerade till Disneys Törnrosa vilket inte är svårt att förstå. Men den Wagnerälskande kungen avsåg även att Wagner skulle få tillbringa tid i slottet.

Ludwig II uttryckte sig så här om planerna i ett brev till Wagner:
- Det är min avsikt att återuppbygga den gamla slottsruinen i Hohenschwangau nära Pöllat Gorge i den autentiska stilen för de gamla tyska riddarnas slott, och jag måste erkänna för er att jag ser väldigt mycket fram emot att leva där en dag [... ], som min vördade gäst vill jag ta emot er där, platsen är en av de vackraste som finns, helig och ouppnåelig, ett värdigt tempel för er min gudomliga vän som har fört frälsning och sann välsignelse till världen.


Nu kunde inte den gamla borgen inkluderas i denna skapelse som Ludwig II anses ha påverkat utformningen av så till den grad att det är fråga om vem som ska anses som arkitekt.

Resultatet är i varje fall en dröm för varje romantiker och att utse det till slottet av slott ligger nära tillhands, inte bara för det smäckra utförandet utan även för dess fantastiska läge.

En av de bästa platserna att se slottet är från Marienbrücke som är en bro i Hohenschwangau i närheten av slottet. Härifrån har du en fantastisk utsikt över slottet. Bron går över en klyfta med stupande bergväggar runt om och under bron brusar ett stort vattenfall. Det tar ungefär en halvtimme att gå till bron från Hohenschwangau och går du en liten bit till finns ytterligare en besöksvärd utsiktspunkt.

Ställplats & camping

Det finns flera möjligheter i omgivningen och här är ett förslag på en fyrstjärnig camping, Camping Bannwaldsee.

N47° 35' 29'' E10°46'20''

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.