Bild
Nästa artikel
Restips: Bergen i Harz

Restips: Bergen i Harz

TYSKLAND

Det finns få platser norr om Alperna som bjuder på ett så svindlande landskap som Harz. Området ligger öster om Hannover och Kassel, är drygt 10 mil långt, drygt 3 mil brett och högsta punkten är berget Brocker med 1141 meter.

Tillhör du dem som alltid åker Autobahn i Tyskland, och i synnerhet i platta nordtyskland, har du något att se fram mot nästa gång. Du kan enkelt svänga av vid Hamburg, köra i riktning mot Celle och därefter söderut. Från Hamburg är det i storleksordningen 25 mil innan du nått Kassel på dessa småvägar. På köpet har du fått en naturupplevelse som förmodligen ändrar din syn på norra Tyskland och är du även intresserad av lite kultur kan du besöka underbara små städer där du kan vandra runt på kvällarna.

Den vackra bergskedjan i Harz är isolerad och skarpt avskiljd från den omgivande slätten och ligger mellan floderna Leine och Saale. Brantast är det i norr men även i väster sluttar det tämligen skarpt mot Seesendalen. Harz består av en oregelbunden serie platåer, som här och där reser sig i rundade toppar och genomskärs i olika riktningar av smala, djupa dalar. Den nordvästra, högre delen av bergskedjan kallas Oberharz, den sydöstra, lägre och mer vidsträckta delen Unterharz och de nordvästra och sydvästra sluttningarna benämns Vorharz.

Vi befinner oss i gränslandet mellan forna Öst- och Västtyskland. Gränsen gick genom detta landskap och åker du en smula österut ska du stanna till vid Hexentanzplatz som låg i forna öst och njuta av den spektakulära utsikten.

Vägarna är som oftast i ett berglandskap ganska smala, kurviga och stupnära. Självklart blir utsikten svindlande när de går efter bergskanten men det kan vara nog så vackert när vägen går i dalsänkorna. Det är gott om vackra små vattendrag som senare rinner ut i Elbes och Wesers flodsystem och dessa bildar inte sällan i mindre vattenfall efter bergssidorna. Detta är parat med gamla byggnader i typisk tysk stil, små broar som häver sig över vattendragen och otaliga ställen att stanna på bara för att njuta av naturens under. Det är en häftig plats som ligger väldigt tillgängligt men trots det sällan besöks.


Hur lång tid du behöver för att åka de här vackra vägarna är svårare att ge ett rakt svar på. Många stannar i området och ägnar hela semestern här, andra passerar och tar det som en extra naturupplevelse. Räkna i varje fall med minst ett par dagar om du inte har så bråttom som man inte vill ha det på semestern. Vilketsom så kommer du inte att bli besviken.

Vill du göra en härlig Tysklandstur ska du läsa artikeln "Ett par hundra mil Tyskland".

Taggar: Restips
Restips: Bergen i Harz
Restips: Bergen i Harz
Restips: Bergen i Harz
Restips: Bergen i Harz

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.