Bild
Nästa artikel

Restips: Deutsche alleenstrasse

TYSKLAND

Visst är det trevligt med avstressande vägalternativ! Varför inte åka under trädkronornas skugga istället för att mala motorväg?

Ett mindre känt vägalternativ i Tyskland är Deutsche alleenstrasse som går ifrån Östersjön hela vägen ner till Bodensjön. Vägsträckan mäter 290 mil och går huvudsakligen i allémiljö och kommer du norrifrån träffar du lättast på den om du kör till Stralsund och söderut på väg 194. Men vägen börjar redan vid Rügen. I centrala Tyskland delar sig vägen och det finns flera alternativa sträckningar och fler tillkommer då det hela tiden planteras nya träd.

Här räknas varje träd och pysslas om som individer. De har visserligen inte namn men väl individuella nummer så att det enkelt kan föras en "sjukjournal" för vart och ett av dem. Här noteras om det har gjorts beskärningar, om det varit insektsangrepp eller behövs något för att underlätta trädets liv. Skulle det behövas skickas en patrull ut och åtgärdar det som behövs som det bästa hembesök av en läkare. Och det handlar som du förstår om mängder av träd. Det är ju ändå dubbla rader av träd i knappt 300 mil.

Vägen böljar sig vackert fram och passar då och då dessutom på att passera trevliga utflyktsmål som du självklart ska stanna till vid och njuta av.

Begreppet Alleenstrasse skapades 1993 och betecknas av tyskarna som en av deras  "ferienstrassen", semestervägar. Så nästa gång du åker genom Tyskland har du chans att njuta än mer av ditt resande.

Kommentarer

#1
martin vw
2013-09-01 18:35

Att åka en alleväg är lite speciellt men kan också vara besvärligt
till exempel om det regnar då löv faller ner och gör det halt allevägar
i östra delarna ex ddr har ofta kullersten av dålig kvalitet slipper man dessa
problem är det mycket angenämt sätt att åka på.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.