Nästa artikel
Restips: Rothenburg o.d.T.
TYSKLAND

Restips: Rothenburg o.d.T.

Publicerad 18 augusti 2013 (uppdaterad 9 augusti 2021)
I sydvästra Tyskland finns Romantische strasse, den romantiska vägen, som förbinder flera sevärdheter. Det är här du hittar den förföriskt vackra medeltidsstaden Rothenburg ob der Tauber!

Det är trolskt. Det är tyskt. Det är snett och vint. Det är medeltid. Hela miljön andas historia och du kommer att bli förförd!

Den stad vi ska besöka, Rothenburg o.d.T, är en fantastisk pärla med anor sedan mer än tusen år. Stadens historia rymmer bland annat ett slag under det trettioåriga kriget och försynen har låtit stadens miljö fått behålla sin ursprugliga charm vilket gäller hela staden innanför stadsmuren. Att staden av tyskarna själva historiskt betraktats som den mest typiska tyska staden i hela Tyskland understryker bara den häftiga miljön. Den speciella miljön i Rothenburg o.d.T. har även fått tjäna som miljö och inspiration till många böcker och filmer.

Staden domineras av den intakta ringmuren med stadsportarna samt naturligtvis kyrkan, S:t Jakob, vilken började byggas 1311 och som med sitt norra torns 57,7 meter syns över hela staden. Bara kyrkfönstren är 18 meter höga! Men här finns även i övrigt en fascinerande stadsmiljö med mängder av korsvirkeshus, torg och små mysiga uteserveringar så miljön är som gjord för en lugn avstressande dag. Att staden har sådan charm beror även på att den är byggd i lagom backig miljö vilket ger ett annat perspektiv jämfört med en helt plan stadsmiljö. Platsen på stora bilden är förmodligen en av de mest avbildade miljöerna när det gäller tyska medeltidsstäder!

Men miljön till trots är det fullt med affärer och en av de mest kända är den som säljer julpynt. Den är öppen året om, ligger i ett trevåningshus och det du inte hittar här i julpyntsväg finns ingen annanstans heller. Andra saker du skall göra är stadsvandringen med tidstypisk guide. Skulle det regna finns de spännande museer att besöka och otaliga butiker att botanisera bland.

Som sagt, den här staden får du bara inte missa. Bo exempelvis på den näraliggande ställplatsen och sätt av minst ett dygn så attt du har tid att promenera runt minst en dag och en kväll, njut av marknadsplatsens historiska atmosfär, det vackra rådhuset och inte minst den unika stadsmiljön i sig. Det kommer att bli ett besök du inte ångrar!

I Rothenburg o.d.T. finns flera campingar och ställplatser till resonabla priser.

Romantische strasse börjar vid Würtzburg och slingrar sig ner till Füssen och hinner på vägen passera flera slott och medeltida städer. Vägens namn myntades först på 1950-talet medan städerna och slotten har betydligt äldre anor. Men gör inte misstaget att välja den parallella motorvägen utan följ den brunskyltade landsvägen, Bundestrasse, något väster om Autobahn.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.