Nästa artikel
Restips: Goslar vid Harz
TYSKLAND

Restips: Goslar vid Harz

Publicerad 10 oktober 2013 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Tyskland är fyllt av underbara medeltidsstäder som aldrig drabbats av någon rivningsvåg. Goslar finns dessutom med på världsarvslistan och erbjuder fantastiska miljöer. Staden hittar du i strax norr om natursköna Harz.

Den tidigare fria kejserliga staden Goslar i Niedersachsen har en mer än 1000-årig historia. På 1000-talet upptäcktes att det fanns brytbart silver och koppar här och det medförde troligen att kejsarna Saxon och Salic etablerade staden just på denna plats. Under århundraden blev Goslar platsen för den politiska makten i norra Tyskland och samtidigt centralorten för de kristna. Spirorna från de 47 kyrkorna, kapellen och klostren skapar stadens unika stadssiluett och ofta omnämns Goslar som det nordliga Rom.

Än idag domineras stadssiluetten av tornen på de fem stora kyrkorna och utsikten är imponerande, inte minst från höjden där det kejserliga palatset är beläget. De många vindlande gränderna i den gamla stadskärnan erbjuder ett äventyr i sig och dessutom har varje hus sin historia och hemligheter som väntar på att upptäckas av dig. Sedan 1992 är den gamla staden upptagen på UNESCO:s världsarvslista där även gruvorna finns med.

När du besöker Goslar ska du bege dig till den stora platsen "Kaiserpfalz Nord" där det finns en väl tilltagen parkeringsplats. Härifrån har du en fantastisk utsikt med det 600 meter höga berget Rammelsberg i bakgrunden.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.