Nästa artikel
Restips: Lüneburg
TYSKLAND

Restips: Lüneburg

Publicerad 24 september 2015 (uppdaterad 25 februari 2019)
Gillar du att resa runt i Tyskland har du något att se fram emot om du ännu inte varit i Lüneburg. Lämna Autobahn redan i Hamburg och kör österut så kommer du till denna pärla.

Den charmiga gamla staden Lüneburg, omnämnd första gången 956, har sedan 2007 tillåtits att återigen använda epitetet Hansestadt. Miljön är spektakulär och du hittar otaliga gränder men även mer monumentala byggnader, däribland tre stora kyrkor. Det här är ett ställe som många tyskar besöker men den stora turistströmmen från Sverige mal förbi staden på Autobahn mellan Hamburg och Hannover och förstår inte vad som missas när Lüneburger Heide inte besöks.

Här skedde en omfattande brytning av salt som skapade den rikedom som gjort staden till en dröm i arkitektur. Saltbrytningen, som inte upphörde förrän 1980, har även gjort att delar av staden sjunkit och vissa delar ligger nu mer än metern lägre än ursprungligen. De flesta husen har kunnat räddas men miljön känns mycket speciell med hus som inte längre har några raka vinklar. Här finns även Tysklands enda fullständigt bevarade kran som lyfte saltet till båtarna som färdades på floden Ilmenau och exporterade det vida omkring.

Den spektakulära arkitekturen har ett ovanligt inslag och det är ett repformat dekortegel som ofta syns runt portar eller som takdekoration och sällan syns i andra städer. Runt omkring i staden hittar du gatumusikanter och hästtransporter för att i lugn och ro njuta av miljön men bäst är nog att vandra runt här utan stress. Att spendera ett par dagar här är inga problem.

Vill du njuta av god mat finns här otaliga restauranger, allt ifrån Michelinklassade till enklare matställen men om någonstans bör den goda tyska maten avnjutas i en sådan här miljö. Varför inte i närheten av Brausebrücke där slusskonstruktionen dessutom bjuder på ett rogivande bakgrundsbrus.

Kör du hit från Hamburg eller Hannover passerar du dessutom Lüneburger Heide med sin för Tyskland speciella natur. Det här är ett ställe som lämpar sig för ett stopp i början av en tur som kanske tar dig ytterligare söderöver mot det bergiga Harz.

Det finns tre ställplatser i Lüneburg.

Ingen behöver känna sig ensam i den här miljön

De spektakulära miljöerna avlöser varandra

Gatumusikanter förgyller tillvaron

Saltproduktionen har gjort att staden sjunker och skapar en charmig miljö

Brausebrücke är omgivet av otaliga restauranger

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.