Bild
Nästa artikel
Restips: Müritz världsarvsklassade bokskog

Restips: Müritz världsarvsklassade bokskog

TYSKLAND

Skogar av bokträd har en speciell atmosfär och är fantastiska att vandra runt i oavsett årstid. Halvvägs mellan Berlin och Rostock finns Tysklands största nationalpark med såväl orörd skog som sjöar och ett unikt djurliv.

Den större delen av territoriet (260 km²) karaktäriseras av stora tallskogar och vidsträckta hedar. I ett mindre delområde till Serrahn finns en anmärkningsvärd gammal bokskog i ett kuperat landskap med många små sjöar och myrar. Parken har en yta på 322 km² och detta enorma skogsområde hittar du i Müritz i Mecklenburg - Vorpommern. Denna nationalpark är en del av de naturtyp med blandskog som omfattade 40 procent av Europas fastlandsyta för 6 500 år sedan och är en förlängning av bokskogarna i Karpaterna, även de världsarvsklassade, som finns i Slovakien och Ukraina. Dessa platser och miljöer ger dig den ekologiska och geografiska historian som bokskogarna i de tempererade zonerna på norra halvklotet tidigare utgjorde.

Orörda låglänta bokskogar på höjder på drygt 600 meter över havet finns ingenstans i världen mer än i Tyskland. Många av träden är flera hundra år gamla och död ved med naturliga håligheter erbjuder idealiska livsmiljöer för fladdermöss, hål-häckande fåglar och andra djur. Därigenom främjas den biologiska mångfalden och bokskogarna är hem för omkring 10 000 olika arter av djur, växter och svampar.

Sjön Müritz är med sina 117 km² norra Tysklands största sjö, känd för sitt kristallklara vatten och ett förtrollande landskap men i den sjörika nationalparken Müritz finns över 100 sjöar större än en hektar.

Är du naturälskare kommer du att hitta en oas här och du kan även uppleva skogen från ovan på gångbanor mellan trädkronorna. Skogsvårdarna, som även är guider, ger ledsagning i detta underbara landskap.

Taggar: Restips, Hem, Reportage
Restips: Müritz världsarvsklassade bokskog

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.