Bild
Nästa artikel
Oktoberfestivalen, en upplevelse för livet

Oktoberfestivalen, en upplevelse för livet

TYSKLAND

Det är en fest som ingen annan. Det är lederhosen, dirndlklänningar, taktfast blåsmusik och brezels för hela slanten. Jo, förutom öl förstås och den serveras i odelade litrar, Maß, och det är ändå snålare än det var förr. Det är så tyskt som det kan bli.

Att oktoberfestivalen är förknippad med öl i närmast oändliga mängder är väl känt och kopiorna på festligheterna har spridit sig långt utanför Bayerns gränser. De som besökt Elmiamässan har fått uppleva lite av känslan även om orginalet förstås alltid ger en känsla som är svår att kopiera. Men det är en känsla som är värd att planera för, kanske till nästa år under de sexton dagar som området är öppet i månadsskiftet september oktober.

På plats möts man av folkdräkter så långt ögat når, kvinnorna i eleganta dirndl och männen i lederhosen men gärna också en grön filthatt med fjäderdekoration. Det dansas på borden till tonerna av orkestern som befinner sig högt upp i de gigantiska tälten som rymmer upp till tiotusen gäster och kan ta två månader att resa. I alla de tält som bryggerierna Spaten-Franziskaner, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu och Löwenbräu reser kan sammanlagt 100 000 personer sitta samtidigt och det är alltid fullsatt och vill man ha de bästa sittplatserna är det reservation som gäller.

Allt inleds med det stora festtåget som leds av borgmästaren, därefter kommer alla blomsterprydda hästdragna vagnar som körs till sina respektive öltält innan Münchens överborgmästare slår av tappen i det första ölfatet.

Festivalen härstammar från en stor bröllopsfest mellan den då bayerske tronföljaren Ludvig och hans gemål Therese av Sachsen-Hildburghausen som gick av stapeln den 12 oktober 1810, en fest som med några få års uppehåll på grund av krig och epedemier pågått sedan dess. Det var dock inte förrän 1880 som det började serveras öl, från början var det hästkapplöpning som gällde men nu förknippas oktoberfesten nästan helt och hållet med det specialbryggda ölet som bara får tillverkas av lokala bryggerier i München. Men visst finns det betydligt mer på det 31 hektar stora festområdet Theresienwiese, eller Wiesn som lokalbefolkningen själva kallar sin fest som numer lockar folk från hela världen och rankas som världens största folkfest.


Numer serveras öl i litrar, ett mått som har sitt ursprung i Maßkanne, eller i dagligt tal bara Maß, som ursprungligen var 1,069 liter men numer anpassats till just litern jämt. Runt sju miljoner liter hinner serveras till de ungefär lika många besökarna under de sexton dagarna. De ursprungliga lerkrusen med ett lock av tenn med gravyr som ofta kan köpas som souvernirer, är sedan sekelskiftet 1900 ersatta av enliterssejdlar i glas.

Men lika viktigt som öl är för dagens firande är maten. Tysk mat har sin speciella karaktär och även om det serveras kyckling, pommes frites och korv är ochsenbraten med dumplings en typisk bayersk specialitet som hör till. Som en förrätt passar en brödbricka som består av olika sorters korv, bayerska ostspecialiteter, rädisa och nötkött förutom brödkringlan brezel. Man ska inte missa att prova på Obatzter som är en smakrik bayersk osträtt gjord av ost, smör, veteöl, lök och kryddor som paprika och kummin men under festivalen hinner det gå åt en halv miljon kycklingportioner och ett oräkneligt antal korvar. Lite vid sidan om den vanliga maten måste även de gigantiska dekorerade pepparkakorna nämnas. Med allehanda fyndiga texter hängs de runt halsen och avnjuts bit för bit för den som inte är så mätt efter all annan tysk mat att den får hänga med hem som väggdekoration.

Det är en folkfest utan like och något som garanterat ger ett minne för livet. Och vad vore väl livet utan dessa speciella händelser som kan leda till spännande konversationer campinggrannar emellan.

Men planera i tid och kombinera med en resa efter Rhen och Mosel eller bara på måfå i det vackra landskapet i Bayern!

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.