Nästa artikel
Restips: Lübeck, Östersjöns pärla
TYSKLAND

Restips: Lübeck, Östersjöns pärla

Publicerad 26 januari 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Världsarvsstaden Lübecks medeltida stadskärna är både nära och fantastisk. Hansastadens rikedom satte sin prägel på denna vattenomgärdade stad som kom att bli en av östersjöstädernas pärlor.

Att närma sig stadsportar som har medeltida anor väcker respekt. Lübeck är äldre än de flesta andra europeiska städer, den grundades redan 1143 och Holstentor, den berömda stadsporten, har som få andra byggnader blivit symbolen för Lübeck med dess hansahistoria samt den rikedom och frihet som följde med den. Inte minst bör man kanske nämna den historiska betydelse som staden har haft och det namn den genom århundraden förtjänat. Lübeck blev också förebild för senare hansastäder med dess från staten fristående ställning.

Kanske ska du inte gå längre än till Holstentor till att börja med. Det intressanta museet i denna stadsport är absolut värt att se. För att gå in Holstentor, en byggnad som absolut tävlar med andra kända tyska byggnader som Kölnerdomen och Brandenburger Tor är något extra. Trots krigen på kontinenten så har Lübecks gamla stadskärna klarat sig genom historien. I dag är sådana välbevarade städer turistmagneter och Lübeck är inget undantag. Här hålls även en rad evenemang som julmarknaden, en av tysklands mest kända.

Bara murarna i denna försvarsanläggning är upp till 3,5 meter tjocka och skulle säkert ha stått emot alla tänkta anfallsförsök på sin tid, men den har aldrig angripits. Holstentor började byggas 1464 och tog tolv år att färdigställa och gav staden en imponerande och representativ entré. Under århundradernas gång kom dock Holstentor att förfalla men på 1800-talet beslöts att renovera stadsporten och idag stoltserar den i sin ursprungliga glans. 1987 förärades Lübecks gamla stad, som den första i norra Europa, titeln världskulturarv.

Väl inne i gamla staden ska du gå runt i lugn och ro och njuta av de gamla husen som byggts under århundranden. De smala gränderna och gatorna skapar spännande miljöer, bryts upp vid kyrkor och kloster, handelshus, hantverkarnas gårdar och befästningar som fortfarande berättar om glansdagarna i Lübeck. De sju tornen på de fem stora kyrkorna markerar 1000 år av historia och hela miljön skyddas genom UNESCO: s världsarvsstatus tack vare sin enastående gotiska arkitektur.

Det finns många spännande ställen som platsen runt stadshuset, slottsklostret, de stora gamla patricierhusen mellan Peterskyrkan och domkyrkan och saltlagren på stranden av floden Trave. En hamntur är ett bra sätt att avrunda besöket i Lübeck, samt även ett besök på handlarnas hus tillägnad Lübecks tre Nobelpristagare: Thomas Mann , Willy Brandt och Günter Grass.

Det pågår ofta olika evenemang och det kan vara värt att kolla vad som är på gång när du är där. Vad som dock alltid finns är marsipanen från Lübeck. Bara att se dessa konstverk som stadsmiljön i bilderna här till höger är fantastiskt men de mindre bakverken skall naturligtvis provsmakas på plats eftersom marsipanen är känd över hela världen.

Var?
Lübeck ligger alldeles söder om Travemünde efter Autobahn A1

GPS: 53.868725,10.689239

Näraliggande ställplats hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.