Bild
Nästa artikel
Världsarvsklassade Muskauer Park med slottet inbäddat i grönska.
Världsarvsklassade Muskauer Park med slottet inbäddat i grönska.

Restips: Muskauer Park

TYSKLAND

Världsarvsklassade Muskauer Park, en av de vackraste anlagda trädgårdarna i världen, är ungefär 830 hektar stor och består av ett antal mindre parker på båda sidor av den tysk-polska gränsen, var och en med sin egen karaktär.

Det var bohemen, reseskildraren och trädgårdsanläggaren Prins Hermann von Pückler-Muskau som i början av 1900-talet utformade Muskauer Park, en av de vackraste anlagda trädgårdarna i världen. I den här oasen kan du vandra runt och drömma dig bort i en miljö som inte är lätthittad, om den ens finns, någon annanstans. Den lummiga miljön sveper in dig i den friska syrerika luften som beroende på årstid går ifrån ljust lätt grönt till höstens röda jordfärger. Här skall du inte ha bråttom och du skall definitivt ha med dig picknick och sätta dig ner där det passar och bara njuta av atmosfären i den världsarvsklassade parken som ligger på ömse sidor om Neisse.

Muskauer Park är den största parken i engelsk stil i centraleuropa och omkring en tredjedel ligger i staden Bad Muskau i Sachsen medan det mesta av parken ligger öster om floden Neisse på den polska sidan. Just gränsen mellan Polen och Tyskland har böljat fram och åter och det är först efter Polens anslutning till EU som parken har återfått sin gränslösa glans.

Parken är uppdelad i olika områden som vävs samman med slingrande stigar som öppnar upp parken på oväntade och vackra sätt. Mitt i denna park rinner floden Neisses konstgjorda kanal vilken betraktas som ett mästerverk. Men det finns mycket att se i den här trädgården som det Gamla slottet, det tropiska växthuset, Kavaljershuset, Badhusparken, den sluttande parken, orangeriet och den engelska bron som är en historisk gångbro över Neisse. Eftersom gränsen stundtals har gått just här har bron förstörts flera gånger men rekonstruerades senast 2011.


Idag är det dock inga problem att passera gränsen och går du över bron befinner du dig plötsligt i Polen där det serveras Lody, polska för glass, i den vackra parkens caféer istället för Eis som det heter på tyska. På vilken sida av parken du än befinner dig, måste du unna dig en original Prince Pückler (Neopolitan) glass. Även om du sannolikt tar dig tillbaka till ditt mobila boende kan det vara intressant att känna till att du kan övernatta i parken. En del av byggnaderna har nämligen byggts om till lägenheter som erbjuder avkopplande ställen att bo på i denna sagovärld av Prince Pückler.
Var?

Muskauer Park (polska: Park Mužakowski) ligger efter väg 115 som går mellan Görlitz och Forst (i närheten av Cottbus) precis vid gränsen till Polen. Kombinera med häftiga Lübbenau.

GPS: N51°32'51", E14°43'32"

Parkens hemsida hittar du här.

Näraliggande ställplats hittar du här.

Taggar: Restips
Restips: Muskauer Park
Restips: Muskauer Park
Restips: Muskauer Park

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.