Nästa artikel
Restips: Quedlinburg, en dold pärla
TYSKLAND

Restips: Quedlinburg, en dold pärla

Publicerad 10 februari 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
I Quedlinburg hittar du en av de bäst bevarade medeltida städerna med en magnifikt placerad borg på berget. Här har det vandrat människor i minst 1 300 år!

Quedlinburg har anor till tiden runt år 800 och har en lång och brokig historia. Staden har donerats, hyst ett nunnekloster, tillhört Hansan, konverterat till protestantismen, bebotts av den svenska prinsessan Sofia-Albertina som kämpade för kvinnors rättigheter (Sofia-Albertina var syster till kung Gustav III och kung Karl XIII. Sofia-Albertina var abbedissa i Quedlingburgs stift från 1787 till de tyska klosterstaternas upplösande 1803), tjänat som bas för Nazitysklands syn på religion, hamnade i Östtyskland i samband med krigsslutet och har nu nått status som världsarv. Som kuriosa kan nämnas att Heinrich Himmler såg sig som en reinkarnation av Henry I som av nazisterna sades vara "den mest tyska av alla tyska regenter" och de placerade den tyska örnen på borgens torn och utsåg staden till en nazistisk helgedom. Det är en spännande historia som tål att sätta sig in i och staden är en dold pärla med alla sina korsvirkeshus.

Vi befinner oss i Harz norra del vid floden Bode och den dominerande byggnaden är den gamla borgen som ligger högt och ger staden den gamla prägel som den förtjänar. Borgen från 1400-talet är en av Tysklands äldsta, men den ursprungliga från 900-talet låg nedanför berget och där hittar du en fantastisk krypta som dateras till 900-talet.


Arkitekturen präglas av korsvirkeshus från åtminstone sex århundraden och den äldsta bedöms vara från 1400-talet och är därmed en av Tysklands allra äldsta. Det finns över 1300 av dessa korsvirkeshus, flera kyrkor, rådhuset förstås med Roland utanför. Runt staden finns dessutom otaliga exempel på påkostade hus i Jugend-stil från 1800- och 1900-talen. Men stadens medeltida delar är en av de bäst bevarade i hela Europa och det som verkligen ger staden sin karaktär. Staden undgick också större skador i samband med andra världskriget och då Östtysklands ekonomi inte var den bästa även "förnyelsen" under efterkrigstiden. Sedan år 2006 är staden förbunden med Brockenbahn som knyter ihop de tre största städerna i området med en järnväg trafikerad av ångloksdragna tåg. Läs mer om denna järnväg separat men missa den inte!


Du skall inte heller missa Quedlinburger Roland, en staty som omnämns första gången 1460 då den behövde repareras. Det förmodas att den restes 1426 när Quedlinburg anslöt sig till Hansan. 1477 togs statyn bort och förstördes delvis på begäran av abbedissan Hedwig men den förvarades trots det i nästan 400 år i Rådhuskällaren. 1869  fick den sin nuvarande plats vid ingången till rådhuset. Vid statyns fötter finns stadsvapnet för Quedlinburg i Mosaik och 2006 hittades det ursprungliga fundamentet och samtidigt fick Roland en ny näsa som varit försvunnen sedan han slogs sönder 1477.

Även om Quedinburg inte på något sätt är ensam om en fantastisk gammal stadskärna, Altstadt, finns det all anledning att vandra runt i just denna. Inte sällan hör man omnämnanden som "kanske den vackraste staden i Tyskland" även om konkurrensen är stenhård. Njut av den speciella atmosfären och känn historiens vingslag på en plats där det garanterat gick människor i en stadsmiljö för 1300 år sedan!
Kombinera dessutom Quedlinburg med en rundtur i Harz där det finns otaliga ställplatser och campingar. Åker du med husvagn parkerar du någonstans och åker runt med enbart bilen. Läs mer i vårat resereportage "Ett par hundra mil Tyskland".

 

Var?
Efter väg 6 eller väg 79 i Harz östra del.

GPS: 51.798424,11.147919

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.