Nästa artikel
Restips: Slottet Hohenzollern
TYSKLAND

Restips: Slottet Hohenzollern

Publicerad 2 januari 2016 (uppdaterad 25 februari 2019)
Sedan snart tusen år reser sig Hohenzollern över nejden, över molnen och över människorna i omgivningen. Vi närmar oss slottet med respekt och förundras över den enorma prakten. Snart ska vi uppleva ett av världens underverk!

Vi är i sydvästra Tyskland och har föresatt oss, som många före oss, om att få se ett av Tysklands spektakulära arv i form av slott och borgar. Men till skillnad från de som ligger efter Rhen och Mosel måste man nästan känna till det här i förväg för att inte missa det.

Utsikten från det privatägda slottet Hohenzollern i utkanten av Swabiska alperna är både spektakulär och bedårande. Att det ger familjedynastin en särställning är inte att ta miste på. Här har prinsar och prinsessor, grevar och baroner från en av Tysklands mest inflytelserika släkter huserat i snart ett millennium. Och det märks. Till och med den siste tyske kejsaren William II (1859 - 1941) häpnade och sade; Utsikten från slottet Hohenzollern är verkligen värt en resa! En kejsare borde vara svår att imponera på, mycket svårare än oss som inte har den bakgrunden. Ingen kommer att lämna platsen oberörd!

Det har funnits tre olika slottsepoker och det nuvarande härstammar från 1800-talet då det fick sin nuvarande utformning. De tidigaste skrivna källorna pekar på 1061 men som slott omnämns det 1267. Trots att det var ett av Tysklands bäst befästa slott som beskrevs som Swabiska alpernas pärla förvandlades det till ruiner 1423 och med det försvann också mycket av dess historia in i glömskans värld.

1454 var det dags för nästa epok. Större och ännu bättre befäst var receptet för att undvika en upprepning av det första slottets öde, istället skulle brist på pengar och därmed underhåll besegla dess öde. Till slut brann det ner i början av 1800-talet.

Det skulle krävas en prins från Preussen för att återställa slottets forna glans, eller kanske snarare, ta det till en nivå det aldrig tidigare hade haft. 1850 hade prinsen blivit kejsar Frederick William IV och kunde njuta av sin dröm och sitt livsverk, samma fantastiska Hohenzollern som vi själva nu njuter av. Och det är i sanning ett drömslott! Han lyckades skapa Tysklands mest imponerande nygotiska slott!

Men det är inte nog med att slottet i sig är imponerande, även inredningen håller extraordinär klass. Här har släkten samlat en värdefull konstsamling av porträtt, silverföremål, kinesiskt porslin och även den preussiska kungakronan.

Slottet är öppet året runt och här hålls en rad arrangemang. Värt att nämna är en av Tysklands mest påkostade julmarknader utöver alla utställningar, konserter och filmvisningarna på utomhusbion.

Var?
Söder om Stuttgart i sydvästra Tyskland. Kör väg 27 mot Hechingen.

GPS: N48°19'25", E8°58'03"

Här hittar du slottets hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.