Nästa artikel
Restips: Stola Herrgård
VÄSTERGÖTAND

Restips: Stola Herrgård

Publicerad 28 juli 2014 (uppdaterad 28 juli 2014)
Stola Herrgård är en 1700-talsdröm med sin mangårdsbyggnad som stod klar 1719. Gör ett besök i denna härliga miljö där du hittar ett av landets bäst bevarade karolinska herresäten!

I denna tillflyktsort bor vänskapen och friden, 
och rons och nöjets ursprung är.
Men uti staden du med suckar mäter tiden, 
och hat och oro härskar där.

Med dessa ord över entrén möts besökaren till Stola Herrgård sedan den nya mangårdsbyggnaden, som är en förnäm representant för karolinsk arkitekturen, stod klar 1719 efter sex års byggande. Idag är Stola Herrgård utanför Lidköping  är en av Sveriges bäst välbevarade karolinska herrgårdar, både interiört och exteriört. Men innan denna byggnad var på plats fanns en i trä med anor sedan medeltid då vi vet att den restes redan på 1500-talet. Den vackra herrgården ligger vid Vänern i Lidköpings kommun ”på en angenäm ort eller liten höjd omgiven av ängar och åkerfält, omkring vilken stodo små kulllar och lundar av aspar och ekar, dels vilda, dels planterade”, som Linné beskrev det i sin Västgötaresa 1746.  Idag är såväl huvudbyggnaden som den omgivande parken och den på slutet av 1700-talet anlagda minneslunden i en ekbacke klassade som byggnadsminnen och herrgården omges av härliga ekskogar.

Gården har en spännande historia och gått i arv från far till son och ägarlängden finns än idag bevarad. Det var den äldre Clas Julius Ekeblad som lät uppföra den nuvarande byggnaden tillsammans med sin inspektor men vem som var arkitekt är höljt i dunkel.


Att byggnaden är i sten var inte självklart på 1700-talet då det var ett ovanligt byggnadsmaterial under denna epok. Men karolinerstilen är inte att ta miste på då taket är av säteri-typ och det var bara de skattebefriade frälsegårdarna som hade förmånen att få bygga ett sådant tak. Taket är då byggt som två tak där det övre mindre taket skall ha en förhöjning med fönster. Däremot fanns det från början två flyglar men har gått förlorade under dessa århundraden.

Men gårdens historia under de senaster tvåhundra åren har kantats av tragik. Den siste greven, Claes Julius Ekeblad, avled på Stola 1808 och han var barnlös. Han hade testamenterat Stola till sin systerson greve Gustaf Piper men huset skulle komma att stå tomt i nära hundra år. I början av 1800-talet avyttrades det mesta av möblerna vid alla arvsskiften samtidigt som huvudbyggnaden förföll kraftigt. 1907 kom räddningen då Stola övergick i Artur Wilhelm Otterströms ägo och tack vare det finns stora delar av interiören bevarad.

När Carl Ander tog över på 1920-talet var dock Stola fortfarande oerhört förfallet och konservatorn Alfred Nilsson konsulterades för att restaurera huset. Nilsson var väl känd för sin yrkesskicklighet och var även verksam på Läckö slott. Men restaureringen tog tid och sonen Holger Ander fortsatte att restaurera gården tillsammans med konsthistorikern och arkitetken Erik Lundberg under åren 1949-51.

Idag är byggnaden pietetsfullt renoverad och möblemanget är återställt med 1700-tals-möbler även om de flesta inte ursprungligen stod på Stola. Lyckligtvis var Carl en aktiv person som lusläste auktionskataloger och pratade med Ekeblads släktingar, vilka ägde gården till 1879, som hade ärvt inventarier och han lyckades köpa tillbaka en del av de ursprungliga möblerna. Flera rum har en underbart vacker rokokoinredning utformad av Carl Hårleman ca 1750 och hela övervåningen är numer möblerad med inventarier från 1700-talet, många av dem från det ekebladska hemmet.
 

Stolas huvudbyggnad ägs idag av Stolastiftelsen medan marken och jordbruket är i privat ägo. I närheten finns förutom Läckö slott den vackra kyrkan i Strö. Kyrkan är delvis från 1100-talet med tillbyggda valv på 1400-talet då sannolikt även tornet byggdes. 

Huvudbyggnadens övervåning och delar av bottenvåningen visas för besökare vid guidade visningar. Varje sommar ges minst en kammarkonsert i Stora matsalen på Stola herrgård som ingår i serien Musik på slott och herresäten.

Stola visas utan föranmälan under perioden 29 juni - 17 augusti varje onsdag, torsdag, lördag och söndag kl 14.00.

Var?

Stola ligger 15 km från Lidköpings centrum i riktning mot Läckö slott. Ca 4 km efter sista rondellen svänger man vänster i riktning mot Strö. Efter att ha kört igenom Tolsjö samhälle svänger man vänster igen mot Strö. Strax före Strö kyrka finns en vägskylt Stola herrgård. Efter 2 km på en smal grusväg är man framme. Klicka här för en karta till Stola.

GPS: N58°35'41", E13°05'03"

Här hittar du Stolas hemsida.

Svarta Damen

Många historier finns om spöken på Stohla men flitigast framträder historien om den svarta damen. Tv4 har gjort ett reportage som du kan se här (obs - det är reklam först).

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.