Bild
Nästa artikel
Restips: Världsarvet Speyer Katedralen

Restips: Världsarvet Speyer Katedralen

TYSKLAND

Som ett landmärke reser sig sedan tusen år den imponerande katedralen vid Rhen. Vi är vid den katedral som räknas som Europas största bevarade från romantiken.

Det var troligen år 1020 som Konrad II lät sätta spaden i backen för att skaffa sig ett storslaget eftermäle. Han skulle bygga den största kyrkan under hans tidsepok, en storslagen katedral placerad i den lilla orten Speyer.

Ett annat syfte var att Konrad II ville utmana den påvliga makten och hans efterträdare Henry IV ville inte vara sämre utan bestämde att kyrkan skulle byggas ut redan 60 år efter byggstarten. Hans arkitekter lyckades för första gången i arkitekturhistorian med innovationer som ett system av blinda valv och en periferigalleri. Resultatet är en imponerande katedral som knappast lämnar någon oberörd och i sådan grad att den blev världsarvsklassad 1981.

Den äldsta delen av katedralen är kryptan som invigdes 1041, tjugo år före kyrkans första invigning. I den oförändrade kryptan ligger åtta kungar och kejsare, fyra drottningar och en rad biskopar begravda.
Var?

Efter väg 9, strax söder om Mannheim

GPS: N49°19'02", E8°26'32"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.