Nästa artikel
Restips: Bosjökloster
SKÅNE

Restips: Bosjökloster

Publicerad 13 november 2013 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Bosjökloster, det vita slottet på näset mellan de båda sjöarna, kallas ofta för Ringsjöns pärla. Och nog det finns fog för att kalla det en en pärla där det glimmar i vårsolen, i högsommarens dis, i höstens klara dagar eller i snöns vita ljus.

I mitten av 1000-talet gick Nordens forntida kultur mot sin undergång. Missionärer från kristna länder kom för att predika en ny lära och för att få vikingarna att lämna Asa-tron. Med missionärerna kom kyrkorna och så småningom klostren.

När Bosjökloster grundades vet ingen med exakthet men någon gång på 1080-talet började Benediktinerorden uppföra sitt nunnekloster vid Ringsjön. Startkapitalet kom troligen från hövitsmannen Tord Thott som donerade sin egendom till kyrkan och det första kända dokument som omnämner Bosjökloster skrevs av påven Lucius III år 1181, i vilket han bekräftade klostrets privilegier.

Det nya klostret fick en god start. Unga flickor, som valt att bli nunnor, kom från alla delar av Skåne upp till Bosjökloster, som då låg på en ö, eftersom Ringsjön hade mycket högre vattenstånd än nu.

I flera herdabrev, som utfärdades inte bara av påvarna utan också av ärkebiskopar och biskopar, förklarades, att den som visade välgörenhet mot nunnorna skulle få syndernas förlåtelse. Dessa brev gjorde att det blev vanligt att förmögna människor donerade till klostret, som blev allt rikare.

En uppteckning från medeltiden visar att Bosjökloster en tid ägde inte bara det mesta av jorden i grannskapet utan hade egendomar i Malmö, Landskrona och Kristianstad och dessutom många hemman utspridda över större delen av Skåne. I klostren i Malmö tittade man litet snett på Bosjökloster, eftersom många malmöbor föredrog att donera sin egendom till benediktinersystrarna i stället för att skänka den till hemstadens kloster.

En tät ström av syndare, som ville ha förlåtelse, vallfärdade i några århundraden till klostret vid Ringsjön. Det fanns papper på att besökte man klostret flitigt, hade man stora möjligheter att få dra streck över begångna synder. 1363 slogs det fast att den som kom till Bosjökloster och visade uppriktig ånger över de felsteg han eller hon gjort fick 40 dagars avlat.

Idag är klostret en fantastisk rekreationsplats och här hålls dessutom ett flertal arrangemang som nu i närtid dess julmarknad.

Men du hittar även konstutställningar i Stensalen, Klostervalven, kyrkan från 1100-talet, örtagården, de praktfulla trädgårdarna, parken med djurhagar och en tusenårig ek som sägs vara den äldsta levande i Skåne. Du kan även låna en roddbåtar för en tur på sjön. Ät gott på restaurangen eller tag med egen picknick och njut av den vackra platsen!

Bosjökloster är absolut värt ett besök i vår tid av jäkt när människor mer än någonsin har behov av något som består, av skönhet, ro och trygghet. Bosjökloster uttrycker dessa värden, platsens stimulerande skönhet, de gamla trädens silhuetter, utsikten över vattnet, de vita murarna som viskar om generationer som här levat och arbetat. Upplev något utöver det vanliga och få en förståelse varför klostret en gång i tiden grundades just här.

Var ligger Bosjöjkloster?

Bosjökloster ligger vid Ringsjön efter väg 23 som du når i riktning från Malmö via E22 strax innan Hörby.

GPS koordinaterna är
N55°52' 38", E13°31' 6".

Ställplats hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.