Nästa artikel
Restips: Visingsö
SMÅLAND

Restips: Visingsö

Publicerad 21 maj 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
I Sveriges hjärta hittar du Visingsö som välkomnar dig med ekskogar och remmalag. Den vackra ön lämpar sig utmärkt för ett besök på våren när naturen är som allra mest generös med blommor och grönska.

Har du åkt motorvägen Vätterleden förbi Jönköping? Tänkte väl nästan det för det är vi många som har gjort. Då har du nog sett Calle Örnemarks stora träskulptur vid motorvägen men kanske missat historian runt denna. Det är nämligen jätten Vist som enligt sägnen håller i den tuva som hans fru bad honom kasta för att hon skulle kunna ta sig över Vättern. Det sägs att jätten hade varit på kalas i Västergötland och när han skulle hem igen tog han sig över Vättern med ett enda kliv. Men hans fru kunde inte ta lika långa kliv som sin make och därför behövdes tuvan att kliva på och denna tuva blev Visingsö, denna historiskt viktiga plats. Vi får väl vara tacksamma att detta kalas ägde rum för annars kanske vi inte hade haft Visingsö som resmål när vi åker runt Vättern. För tuvan sjuder än idag, som för tusen år sedan, av liv!

Historian runt Visingsö är lång och spännande. På den 14 kilometer långa ön  finns mängder av lämningar från stenåldern och framåt. Under medeltiden härskade de svenska kungarna från sin borg på södra udden och på 1600-talet blev ön centrum för det Braheska grevskapet som sträckte sig på båda sidor om sjön. Idag kan du njuta av historiska lämningar, vacker natur, konst och mycket mer på vackra Visingsö!

Visserligen finns det inte längre någon camping eller ställplats på ön men enligt turistbyrån kan man med sunt förnuft och hänsyn övernatta med sitt mobila boende. Eftersom det finns en del att se är det lätt att spendera mer än dagen här. Många gillar även att cykla på egen hand. Den platta ön är rimligt stor och kommer du på morgonen så kan du återvända till Gränna och bilen på kvällen.

När du kommer till färjeläget skall du naturligtvis börja med att ta dig en tur med remmalaget, det som mer än något annat förknippas med Visingsö. Det finns flera olika turer men gemensamt är att de tar ungefär en timme.

Det är en upplevelse att se den stora ekskogen som är Sveriges största sammanhängande ekområde. Den stora ekplanteringen påbörjades 1832 som ett led i en statlig plan för att säkra tillgången på virke till flottan. Ekollon köptes in från skilda landsändar och olika metoder för sådd och utplantering prövades och efter tio år var över 300 000 ekar planterade. En undervegetation bestående av ask, alm, lönn, lärk, bok och silvergran planterades för att stammarna skulle bli raka och rena. Det skulle dock dröja till 1970 innan Domänverket hörde av sig till försvarsmakten för att meddela att träden nu var mogna för avverkning men de menade att det inte längre var aktuellt att tillverka fartyg av dessa ståtliga träd. Virket har i stället använts till andra projekt och till Vasamuseet. 

Ett ställe som sjuder av nostalgi är Öbergs kafé. Redan på 20-talet drevs kafé här, med verksamhet till en bit in på 30-talet. Därefter tjänade byggnaden som sommarstuga en tid. 1999 återskapades kafét till sitt ursprung och drivs nu i gammaldags anda och stil. Här kan man avnjuta en härlig räkmacka "Öbergaren" tillsammans med hönsen som går fritt på trädgårdsserveringen. Där finns även nostalgimacken som förflyttar dig tillbaka till 1960-talet.

Längst söderut på Visingsö hittar du Näs borg. Anläggningen uppfördes som kungaresidens under 100-talet. De flesta medeltida källor är ense om att borgen, särskilt i början av 1200-talet, stod i centrum för den svenska kungamakten och var Sveriges första riksborg. Härifrån styrdes det allra tidigaste Sverige. 1318 pantsattes den av kung Birger Magnusson till danskarna. Efter en del strider verkar den därefter ha rivits. Mer om historian kring borgen hittar du här.

Allra ståtligast på 1600-talet var slottet Visingborg som var medelpunkten i det Braheska grevskapet. Slottet förstördes dock vid en brand 1718 men spelade en avgörande historisk roll innan dess.
 

Visingsö har betydligt mer att erbjuda men framför allt är det en sommaridyll. Det hålls många evenemang på ön, framför allt under juli och augusti och det kan vara klokt att kolla in vad som händer om du är där under dessa två månader. Kombinera Visingsö med en tur runt Vättern och njut av flera andra trevliga resmål!

Mer information om Visingsö hittar du på Visingsö Näringslivsförenings hemsida.

 

Färja

Färjan avgår från Gränna ungefär 2 gånger i timmen

OBS! Husvagn bör bokas i förväg

PRISER:
Husbil+förare 165 kronor.
Husbil med 2 personer 215 kronor.
Husbil med 3 till 5 personer 230 kronor.

För husvagn tillkommer ytterligare 165 kronor.

Länk till bokning/information: trafikverket.se/visisingsoleden

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.