Bild
Nästa artikel
Allt lättare att hitta utbildning för C1

Allt lättare att hitta utbildning för C1

NYHETER

Sveriges Radio har gjort ett inslag om att allt fler behöver C1-behörighet och att trafikskolorna börjar anpassa sitt utbud efter denna efterfrågan. C1 behövs om du har B-behörighet utfärdad efter juli 1996 och husbilen väger mer än 3,5 ton.

Det är inte fråga om någon ny utbildning utan mer om en anpassning efter ett behov som uppstått i kölvattnet av en krafigt ökande husbilsförsäljning. Som bekant är lastvikterna snålt tilltagna, trots en ny schablon för kraven på dessa, för att passa in i körkortsbehörigherna. Om husbilen har högre totalvikt än 3,5 ton försvinner detta problem och chassit kan förstärkas så att en högre totalvikt kan godkännas av myndigheterna.

C-behörigheten har funnits sedan lång tid medan C1 tillkommit senare och följaktligen finns det fler som utbildar för C än C1.

B-behörigheten för körkort utfärdade efter 1996-07-01, och som inte varit återkallat efter det, gäller för maximalt 3,5 ton. C1-behörigheten utökar viktgränsen till 7,5 ton medan C inte har denna viktgräns men även kräver utbildning för lastning och färdskrivare, något som i princip inte behövs för husbilar.

B-behörigheter utfärdade senast 1996-06-30 har ingen viktgräns för personbil dit även personbil klass 2, det vill säga husbil, räknas.

Läs mer om de ändringar som blir aktuella den 1 juli i år för både C1 och B96 i den separata artikeln.

SR:s inslag hittar du här.

 
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.