Nästa artikel
Lista: Här är 13 smala husbilar som kan ersätta plåtisen
Nyheter

Lista: Här är 13 smala husbilar som kan ersätta plåtisen

Publicerad 19 december 2022
En smal husbil kan vara ett bra alternativ till de populära plåtisarna. De är smala och lätthanterliga och en specialbyggd bodel ger både rymdkänsla och bättre isolering. Dessutom är konstruktionen lättare vilket kan ge mer lastvikt. Kolla in 13 tillverkares ”smalplastisar”.

Adria

Den slovenska tillverkaren Adria har sin 212 cm smala Compact-serie. Serien finns i finare Compact Supreme och billigare Compact Plus utrustningsnivåer byggda på Fiat Ducato. Planlösningar med långbäddar eller queenbed och face-to-face eller vanlig sittgrupp. Seriens minsta modell med tvärbädd och bara 5,99 meters totallängd tas ej in till Sverige, men annars har Compactbilarna ett smart badrum med vikbar duschvägg samt ett längsgående kök och en sittgrupp bestående av en halvdinett eller face-to-face med vändbara framstolar.

Läs också: Provkörd: Adria Compact DL Supreme All-inclusive

Bürstner

Serierna Nexxo Van men också finare serien Travel Van finns med smala bodelen på 2,2 meter. Nexxo finns i fem olika planlösningar medan Travel Van kommer i två varianter. Fördelar med dessa husbilar är också att de har de kortare sidospegelfästen vilket i sig ger smidigare egenskaper på smal väg. Travel Van har mer utrustning än Nexxo Van och är lite lyxigare av de två serierna. Queenbed, långbäddar, fransk bädd, tvärbädd och ofta rätt stora garage går att finna bland Bürstners ”smalplastisar”.

Läs också: Bürstner Travel Van Sportline med lädersäten

Carado

Från Carado finns V-serien i tre olika planlösningar och de är alla byggda på Citroën Jumper. Den minsta är V 132 Edition 15 som bara är 5,95 meter lång och har tvärbädd för nyförälskade längst bak. De andra är V 337 Edition 15 med enkelsängar (6,65 m lång) och V 339 Edition 15 med queenbed (6,86 m lång). Samtliga tre modeller är tämligen välutrustade med 140 hästars motor, 16 tums alufälgar och grafitgrå förarhytt.

Läs också: Vi provkör Carado A132

Chausson

Närmast besläktad med plåtisar är nya X 550 som är en halvintegrerad husbil på bara 5,99 meters totallängd och en bredd på 2,1 meter. Den har en face-to-face-
dinett med nedfällbar taksäng ovanför och längst bak finns ett riktigt stort badrum med dusch samt fina garderober. Köket är kompakt men har stor kyl samt trelågig spis. Inredningsdesignen är supermodern. Mer traditionell planlösning har S-modellerna S514 med tvärbädd och 5,99 m totallängd samt S697GA med långbäddar och 6,59 m totallängd. Dessa två har kompakt badrum med vikbar duschvägg och vanlig sittgrupp med soffa i färdriktningen. Alla ovanstående byggs på Ford Transit.

Läs också: S som i smal från Chausson

Dethleffs

Klassiska serien Globebus är 220 cm bred och vi har med den här trots att den inte finns i Dethleffs utbud för 2023. Det är en av de första smalbilsserierna och de har funnits både som halvintegrerade och helintegrerade modeller. Dessa kan hittas som begagnade eller till och med nya fjolårsexemplar hos vissa handlare. Den minsta T1 är bara 5,99 meter lång och T:et står för Teilintegriert (delintegrerad). Alltså halvintegrerad som vi säger i Sverige. Helintegrerade serien har bokstaven I. Globebus rullar på Fiat Ducato och lanserades första gången för nästan 20 år sedan.

Etrusco

Den tyska tillverkaren Etrusco som ägs av Hymergruppen har två stycken 214 cm breda modeller som går under benämningen ”van”. (Plåtisar heter campervan hos dem). Etrusco V5.9 DF har tvärbädd och V6.6 SF har separata långbäddar. Båda byggs numera på Ford Transit medan Fiatvarianten utgått ur senaste uppställningen.

Traditionell sittgrupp med soffa i färdriktningen, en sidopuff på den längre varianten och båda har badrum med ett handfat som viks undan när det blir dags för duschning.

Hymer

Vill man ha en smal bil i premiumklassen så har Hymer flera varianter som är 2,22 m breda. Dels de halvintegrerade modellerna Exsis-t och även helintegrerade Exsis-i. Sist men inte minst lyxig är Hymer ML-T och ML-T CrossOver där den sistnämnda är fyrhjulsdriven. Vill man ha en lite mer instegsmässig variant så är Exsis-t 474 en lämplig modell som har långbäddar i aktern och en traditionell sittgrupp med soffa i färdriktningen och ett kompakt badrum.

Knaus

Stora tillverkaren Knaus har också en hel uppsjö med smalare bodelskarosser och de har alla mellannamnet Van. Här finns Van Ti Plus, Van Ti Vansation, Van TI MAN Vansation och slutligen Van I som är helintegrerad. Jo, och sedan har vi även Van Wave MAN Vansation och alldeles nya Tourer Van Vansation på lilla smidiga VW T6.1. Samtliga är 2,16 till 2,22 m breda och sedan finns många olika planlösningar att välja mellan. Långbäddar, queenbed, tvärställd bädd, fransk bädd eller taksäng. Traditionell sittgrupp eller face-to-face samt några olika badrum och kökslösningar.

Läs också: Knaus Van Wave MAN 640 MEG: Halvintegrerad på MAN

Laika

Rymdfararen från Italien har döpt sina smala husbilar till Kosmo Compact och dessa finns i två halvintegrerade versioner där Kosmo Compact 5 bara är 5,95 m lång och har tvärställd akterbädd med stort garage under. Storasyskonet Kosmo Compact 9 är 6,65 m lång och har separata långbäddar och också denna har ett stort garage under sängarna. Båda har ett kompakt badrum med smart handfatsvägg som kan fällas undan när man ska duscha. Båda har också ett baksätte i färdriktningen och båda är 2,14 m breda.

LMC

Den tyska tillverkaren LMC har en modell i smalbilsprogrammet och den heter LMC Cruiser V 646 G där bokstaven V står för ”van”. Den är 6,77 m lång och 2,22 m bred. Den har separata långbäddar som kan bäddas ihop och ett kompakt allt-i-ett-badrum. Köket har tre lågor på rad och en golvplacerad kyl. Sittgruppen är av den traditionella sorten med en liten sittpuff direkt till höger om entrén och en soffa i färdriktningen samt vändbara framstolar. Det här är en husbil som ger ett väldigt smidigt för att inte säga sportigt intryck utvändigt.

Rapido

Den franska tillverkaren Rapido har döpt sina smalbyggda husbilar med bokstaven C och där finns fyra planlösningar i form av C50 med queenbed och totallängd 6,59 m, C55 med höga långbäddar och 6,72 m totallängd, C56 som är 5,99 m lång och har fransk bädd samt C86 som är 6,99 m lång och har queenbed samt face-to-face sittgrupp. Samtliga byggs på Peugeot Jumper med låga chassit. Några av modellerna har ett högt och rymligt kompressorkylskåp.

Läs också: Rapido C50 är kompakt – och fylld med ljus

Sunlight

Populära Sunlight har döpt sina smalplastisar till V60, V66 och V69 där v står för ”van” och alla tre är 2,14 m breda och har utrustningsnamnet Adventure Edition. Minsta V60 är bara 5,95 m lång och har tvärbädd längst bak. Den lite större V66 är 6,55 m lång har har höga långbäddar medan den största V69 är 6,86 m lång och har queenbed. Samtliga har Sunlights smarta och kompakta badrum med vikbar handfatsvägg som ger en rymlig dusch. De är byggda på Citroën Jumper och har lågramschassi samt 140 hk.

Sun Living

Adrias syskonmärke och instegsmärke Sun Living har två kompakta halvintegrerade husbilar som har namnet C 60SP och C 65SL där den förstnämnde har tvärställd bädd och totallängden 5,99 meter. Storasyskonet C 65SL har långbäddar och en total­längd på 6,79 meter. Båda är bara 2,12 m breda och har kompakta allt-i-ett-badrum samt likadana kök och sittgrupper där den sistnämnda har en smart garderob bakom sitthurtsen vid entrén. De byggs på Citroën Jumper och har tillverkarens lågrams­chassi.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.