Nästa artikel
Lämnade toppjobb för att leva vanlife
Nyheter

Lämnade toppjobb för att leva vanlife

Publicerad 2024-06-20 09:00 (uppdaterad 2024-06-20 09:16)
Dokumentären Van Life på SVT Play följer resan från Finland till Italien.

Hur blir livet om man säger upp sig från ett statusjobb och bosätter sig i en orange Mercedes?

Det handlar finska dokumentärserien Van Life, som går att se på SVT Play, om.

I den får vi följa journalisten och författaren Aino Huilaja som slutat som nyhetsankare på TV och sedan två år bor i en plåtis tillsammans med man och hund. Hon fick nog av det ständiga presterandet och bestämde sig för att välja det fria livet istället.
 

Låter det bekant?

Ja, det här är en historia som har berättats förut, eller åtminstone liknande, som i Aldrig mer kebab om svenska vanlife-profilen Gurgin Bakircioglu, som hade premiär på SVT Play härom året. Men det är mysigt ändå, särskilt som de sex avsnitten bara är 19 minuter långa.

Vi hänger med Aino på resa genom Europa, från Tanahorn i norra Finland, till Sardinien i Italien och tillbaka igen. På vägen träffar hon människor som också valt samma livsstil. Vi får höra deras berättelser och se roliga fordon.

Men framför allt får vi följa Aino i hennes vardag och höra hur hon tänker. En viktig fråga när hon bestämde sig för att hoppa av ekorrhjulet var hur asketiskt hon kunde tänka sig att leva.

– Vad är jag redo att avstå ifrån? säger Aino.

Ganska mycket förstår man snart.

Ainos och makens första porta potti kommer i paketförsändelse medan de är i Spanien. De har levt två år utan toalett och ägnat orimligt mycket tid åt att besöka mackar och caféer där de undrat ”hur mycket kaffe måste vi köpa för att få låna toaletten?”. Allt för att Aino varit rädd för att det ska bli äckligt och krångligt att ha toa i vanen.

De levde även ett år utan gasolspis.

–    Första året lagade vi all mat på Triangiaköket. Nu när vi har vår gasspis vill vi inte gå tillbaka till det, säger Aino.

För den som vill veta mer finns serien tills vidare på SVT Play.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.