Nästa artikel
Duderstadt, korsvirkeshusens Mekka
TYSKLAND

Duderstadt, korsvirkeshusens Mekka

Publicerad 6 januari 2020 (uppdaterad 6 januari 2020)
Att utse Tysklands vackraste stad är inte enkelt. Överallt finns små orter med fantastiska korsvirkeshus men sällan ser man de så samlade som i Duderstadt. Dessutom finns det unika Harz i närheten!

Vi befinner oss just söder om bergsområdet Harz och öster om Göttingen. Här i det forna gränslandet mellan Väst- och Östtyskland frodas den lilla staden Duderstadt med en unikt stor stadsdel med korsvirkeshus, cirka 600 av de färgstarka husen strålar ut sin charm. Här är det snickarglädje som råder, taksprång, tinnar och torn så långt ögat når. Är man det minsta intresserad av tysk arkitektur är det här en av de bäst bevarade platserna som står att finna i sin genre.

Här hittar vi ett av Tysklands äldsta och vackraste rådhus även om det från början byggdes som ett köpmanshus och de var alltid extra påkostade. Med en fantastisk röd fasad på en sandstensgrund toppas den av sina tre svarta torn och särskiljer sig ifrån den övriga stadens fina korsvirkeshus. Grunden lär ha lagts redan 1302 och byggandet kom att pågå i flera hundra år, inte förrän 1674 stod den klar i det skick vi nu kan beundra och utsikten över den gamla staden är bedårande.

Den gamla stadens bilfria zon lämpar sig utmärkt för en dags spatserande för att lugnt sitta ner och njuta av atmosfären bland lindar och kastanjer.

Gillar man att vandra finns en två mil lång sträcka som är rik på både historia och utsiktsplatser.

​​​​​I närheten finns den gamla gränsövergången Duderstadt-Worbis, även det en intressant plats men av helt andra skäl. Hela regionen är mycket intressant med utsiktsplatsen Hexentanzplatz, Sovjetunionens spionstation och flera andra intressanta städer, inte minst Quedlinburg, inom mycket korta avstånd.

Duderstadt är en pärla som man inte bör missa!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.