Nästa artikel
Restips: Bergpark Wilhelmshöhe i Kassel
TYSKLAND

Restips: Bergpark Wilhelmshöhe i Kassel

Publicerad 16 juli 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Högt uppe på berget ligger den världsarvsklassade kungliga barockparken Wilhelmshöhe vars skönhet inte kommer att lämna dig oberörd!

Utsikten från höjden rakt ner mot Kassel tar närmast andan ur mig. Jag tittar ut över den tornplacerade gigantiska statyn av Hercules, bara statyn är drygt elva meter hög och fundamentet 70 vilket gör den synlig på kilometrars avstånd, och förstummas av den rikedom som den världsarvsklassade 240 hektar stora barockparken Wilhelmshöhe uppvisar. Tillsammans med palatset bildar området en enhet med enastående skönhet och harmoni, ofta beskriven som världens vackraste barockmiljö.

Medan promenadvägarna tar mig nedåt begrundar jag den enorma arbetsinsats som lagts ner på att skapa detta underbart vackra vattenspel, unikt för tiden. Från oktagonen, där Hercules står, forsar vattnet dramatiskt via en grotta till det grandiosa vattenfallet Felsensturz och når till slut den stora fontänen, världens största när den byggdes 1767. Ingen annanstans finns det högre vattenfall skapat av mänsklig hand. Jo, det finns ännu fler vackra vattenkonstruktioner än så på de tolv km som är vattnets väg nedåt men det finns inget motsvarande någon annanstans. Inte heller får du missa Djävulsbron, Die Teufelsbrücke, under vilken vattnet forsar fram i kaskader nedför det tio meter höga Höllenteich.

Det är ett komplext system med reservoarer och kanaler som förser allt detta  med vatten och skapar ett vattenspel som inte står dagens bästa konstruktioner efter. Utan behov av pumpar sprutar den numer belysta stora fontänen vattnet drygt 50 meter upp i luften!

Men även slottet och övriga byggnader är imponerande. Visserligen innebar andra världskriget att palatset blev allvarligt skadat men 1974 stod det återigen i sin fulla glans men då som museum. Med sin tapetsamling, sina antikviteter och sin samling av konst är det naturligtvis ett besök att se fram emot. Här finns exempelvis Tysklands näst största samling av Rembrandt med pärlor som Mannen med slokhatten och Saskia.
De övriga byggnaderna är minst lika besöksvärda. Växthuset är Tysklands äldsta stål och glaskonstruktion och
Löwenburg, lejonborgen, är fantastiskt placerat och ser ut som en romantisk riddarborg från medeltiden skall göra även om det är byggt på 1700-talet. Den konstfulla akvedukten med sina 14 valv är byggd som en ruin med ett befästningstorn. Här störtar vattnet 43 meter ner.

Jo, det är bara att erkänna, Europas största bergssidespark är imponerande och något att se fram emot! Parken är som landskapsarkitektens examensarbete baserat på de ideal som fanns i en tid då Kungamakten var absolut och den estetiskt präglade barocken parades med obegränsade ekonomiska resurser. För den romantiska parken skapades huvudsakligen på 1700-talet av Wilhelm I, en man som inte behövde bekymra sig över sådana detaljer som pengar, och hade en obändig vilja och förmåga att tukta en natur med en naturlig skönhet för att göra den än vackrare. Men det skall tilläggas att det var greve Karl of Hesse-Kassel som började projektet 1696 och avslutades först 150 år senare. Resultatet är sedan 2013 världsarvklassat.

 

http://www.wilhelmshoehe.de/start.cfm

Var?

Norr om väg 44/E331, vid korsningen med väg 251

GPS: N51°19'00", E9°24'17"

Ställplatser i Kassel hittar du här.

Besökstips

1 maj till 3 oktober, onsdagar, söndagar och helgdagar klockan 14.30 kan du beskåda vattenspelet. Mer info här.

Ta med vatten eftersom anläggningen ligger på 300 meters höjd och är det varmt tar det på krafterna att ta sig upp.

Ta god tid på dig, det finns oerhört mycket intressant att se och det blir säkerligen ett längre besök än beräknat.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.