Bild
Nästa artikel
Restips: Genom Dolomiterna på SS48

Restips: Genom Dolomiterna på SS48

ITALIEN

Har du hunnit med Italiens tre stora sjöar än? Inte, i så fall ska du passa på att ta en av Europas vackraste vägar över Dolomiterna!

Neriumbuskarna blommar intensivt med sina rosa blommor. Doften ligger som en väldoftande dimma över nejden och smeker den grå stenfasaden på det typiskt italienska huset. Här vid norra spetsen på Gardasjön, i Riva del Garda, börjar bergen torna upp sig och borgarna syns högt upp mot topparna. Jag är på den gamla vägen, SS421, på väg mot Ponte Arche där jag skall ta väg SS237 mot Trento.

Scenerierna är fantastiska. Med jämna mellanrum har jag någon liten sjö efter vägkanten medan klipporna hänger över den smala vägen. Som tur är så är trafiken måttlig efter det att motorvägen, A22, blivit den väg som de flesta väljer. Jag stannar till vid rastplatsen och värmen slår emot mig när jag går ur den luftkonditionerade bilen. Jag sitter en stund vid strandkanten och bara njuter.

SS48 kommer först något senare, efter Trento som går att nå mycket snabbare via motorvägen, och SS48 rankas som en av Europas mest spektakulära vägar, Ändå väljer jag att börja med denna väg där klipporna hänger över vägbanan och utsikten över dalarna är extra inbjudande på min väg mot Lienz i Österrike. På våren är vägen helt omgiven av alplandskapets vackra blommor och träd. Bara den som åkt vägen kan förstå passionen över en väg som denna. Kort sagt är det en miljö som sällan upplevs.

Om du inte redan känner till det så är Dolomiterna den nordöstra delen av italienska Alperna. Största delen ligger i provinsen Belluno, men området sträcker sig även över delar av provinserna Bolzano, Trento, Vicenza, Udine och Pordenone. Floderna som brukar anges som områdets gränser är Adigefloden i väst och Pievedalen i öst samt från Pustertal i norr till Val Sugana i söder.


Från Trento tar jag SS612 mot Cavalese där jag ansluter till SS48 som får ta mig österut. Det fortsatt underbara landskapet i Sydtirolen tar mig mot Canazei där det fina naturområdet Sciliar-Catenaccio (eller Schlern-rosengarten på tyska som talas här) ligger. Har du gott om tid åker du och tittar på parken som får väldigt hög ranking för sin naturskönhet, men att beskriva parkens skönhet i detta vackra landskap är svårt, men upplevelsen kommer garanterat att imponera på dig.

Vid Cortina skulle jag vilja lura ut dig på en ännu mindre väg, SR48, via det grandiosa bergspasset Falzagero med sina panoramavyer och 2000 meter höga berg. Dramatiska klippor hänger över passet Sasso di Stria (häxklippan) och Cinque Torri (fem torn) till öster.

Pordoi är nästa vackra pass, det är vägens högsta punkt med 2239 möh, och erbjuder dig oslagbara vyer ut över Ampezzo-Dolomiterna. Här kan du parkera bilen och ta linbanan upp till det 2950 meter höga Sasso Pordoi. Efter det här bergspasset leder dig vägen neråt en bit, till Canazei, en liten turistort, innan den når fram till den djupblå Carezzasjön som är ett naturreservat och i vars yta man kan se Laternars klippiga väggar, 2794 möh i söder, och i nordost blickar det 2806 meter höga Rotwand ilsket.

Men, har du ett tungt och stort ekipage blir du tyvärr tvungen att hoppa över denna sträcka och istället åka norrut på SS51 till E66 där du svänger österut. Körde du SR48 ansluter du till SS52 där du kör norrut och ansluter till E66 och kör då österut.

E66:an tar dig till Österrikiska Lienz som bjuder på något så ovanligt som en stad i Österrike med italiensk känsla.

Det här vägförslaget bygger inte på välkända platser utan på en fantastisk natur på mindre vägar. Personligen skulle jag planera körningen så att Heiligenblut alldeles innan Gross Glockner blir en lämplig övernattning. Sträckan från Gardasjön till Heiligenblut är inte orimligt lång, ungefär 35 mil beroende på exakta vägval, men tänk på att de svårslagna scenerierna garanterat tar lång tid att köra, hellre två dagar i lugn takt än en stressig dag.

Men en sak kan jag garantera dig. Du kommer att njuta av scenerierna och vilja stanna ofta i ett av Europas mest natursköna områden!

TIPS: Den här turen är lämplig som en del av en tur runt sjöarna Garda, Como och Maggiore. Det är inte heller långt till Venedig och därifrån kan du köra tvärsöver Italien till platser som Florens, Sienna och Pisa. Från Pisa och norrut går en underbart vacker väg efter kusten mot Genoa.

Kommentarer

#1
ingbe
2018-10-31 09:45

"Men, har du ett tungt och stort ekipage blir du tyvärr tvungen att hoppa över denna sträcka..."???
Var går gränsen för "tungt" och "stort"?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.