Bild
Nästa artikel
Restips: Hansastaden Bremen

Restips: Hansastaden Bremen

TYSKLAND

Vi promenerar från den centralt belägna ställplatsen i Bremen in mot den pittoreska stadsdelen Schnoor där husen nästan nuddar varandra. På vägen njuter vi av blomsterprakten och kanske ett glas öl från stadens bryggeri, Beck´s.

Tyskland är fullt av stämning med sin gamla bebyggelse. Visserligen blev mycket förstört under andra världskriget men även i de större städerna kan vi njuta av miljön som tyskarna vårdar ömt. Inte minst i de gamla delarna av Bremen med anor sedan 1200 år och en historia som en av de viktigaste Hansastäderna. Med sitt strategiska läge vid floden Weser brer de stora grönområdena ut sig i en stad med en mycket udda form. Staden är 42 kilometer lång men bara 17 kilometer bred.

Det var Karl den Store som på slutet av 700-talet upprättade ett biskopsstift här och det skulle dröja ungefär 500 år innan staden blev en fri stadsstat. Vi svenskar hade naturligtvis intresse av staden efter den Westfaliska freden och hade svårt att riktigt acceptera invånarnas syn på självstyre, vad betydde väl ett fribrev mot en militär stormakt?

Några enstaka mil norrut ligger Bremerhaven som led svårt under andra världskriget eftersom det dels är en viktig hamn, Tysklands näst största, men även för både Bremen och Bremenhavens rustningsindustri där bland annat Focke-Wulf ingick. Idag är Bremen en stad för viktiga industrier som Mercedes, Airbus och Beck´s öl samt nu som förr centrumet för tysk kaffeindustri. Men stadens historia i all ära, nu njuter vi istället av Bremens blommande syrener, trånga gränder och monumentala marknadsplats. 

Från den händigt placerade ställplatsen bara 1300 meter från centrum kommer vi efter att passerat Weser till ett av de mest pittoreska storstadsområden som finns i Tyskland, Schnoor. Här virrar vi oss in i de smala gränderna där de smalaste nästan kräver att vi går på tvären. Plötsligt öppnar sig en liten glugg och där har man trängt in någon liten bar eller kanske till och med en restaurang. Miljön är både spännande och exotisk så vi slår oss ner och njuter av stadens eget öl, ett öl som blivit så populärt att bryggeriet blivit ett av Tysklands största och det finns även möjlighet att gå på guidad tur där med avslutande ölprovning.


Apropå öl så finns här även specialbutiker för detta. Den lilla butiken bjuder på egenbryggt öl och ett sortiment som slår det mesta. Den entusiastiska butiksägaren kan allt som är värt att veta om drycken och vi staplar ut med en kasse vars innehåll vi aldrig trott ens fanns. De smala gränderna leder oss till klockspelet med porslinsklockorna som klamrar sig fast mellan två hustak. På jämn timme upplever vi ett fantastiskt musikstycke och sedan börjar ett helt torn, jo nästan, att rotera och visa oss utdrag ur historien. Ett måste när du är här.

Medan vi tar oss mot marknadsplatsen njuter vi av de små husen med balkonger som dignar under vackra växter och kikar in i skyltfönstrena där allehanda varor erbjuds och vi förvånas av att juldekorationerna säljs året runt i en butik. Men det är så klart, vi är i julmarknadernas förlovade land, varför inte någon gång göra en resa i juletid?

Marknadsplatsen är självklart staden hjärta och här tronar Roland, en mytisk figur som finns på flera ställen i Tyskland. Här står han i all sin glans och tittar uppfordrande mot katedralen eftersom förhållandet mellan kyrkans män och politikerna inte alltid varit det bästa. Vid marknadsplatsen ligger också det vackra och monumentala huset för köpmännen, något som fick politikerna att se rött och bättra på statusen för rådhuset med en ny fasad. Rådhuset bjuder på guidade visningar och i källarvalvens unika miljö ligger en anrik restaurang som bör besökas.  Trots stadens historia med öl så tilläts ingen försäljning av den tills för bara sex år sedan. Gästerna skulle istället dricka vin, kanske från något av de stora faten i den grossistverksamhet för vin som bedrevs i lokalerna. Men även det lilla har betydelse. Varför inte lägga en slant i den spelande brunnen eller hålla i benen på bocken som har tre djur på ryggen och få din önskan uppfylld, en figur som härstammar från bröderna Grimms sagor. Och jo, benen är alldeles blankslitna av alla som går fram och önskar vid "Die Bremer Stadtmusikanten" som figuren heter.

Den enda nyare byggnad runt marknadsplatsen är "landstingets" hus eftersom det gamla förstördes i kriget och behovet av en ståndsmässig plats för politiska beslut alltid är stort. Tyvärr blev även några andra hus förstörda men dessa har byggts upp med gamla fasader mot torget och man har svårt att förstå att de blivit uppförda på senare tid.

Det finns mycket mer att uppleva i Bremen, men vi skiljs åt här, kanske för att ta en cykeltur i en av Tysklands mest cykelvänliga städer, ta en promenad i någon av de många parkerna eller bara njuta vid Wesers lopp.
Var?

Bremen ligger efter Tyskland Nordsjökust, efter A1 väster om Hamburg.

GPS: N53°04'39", E8°48'03"

Den i texten nämnda ställplatsen hittar du här.

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.