Story

Framtidsvisioner från branschen…

Nästa artikel
Så ser framtiden ut för fritidsfordon
Caravan Salon 2022

Så ser framtiden ut för fritidsfordon

Publicerad 29 augusti 2022 (uppdaterad 31 augusti 2023)
Hobby Beachy Air och Hymer Venture S är exempel på två trender.
Vi spanar in sex trender på Caravan Salon I Düsseldorf.

Under tre dagar på Europas största husbils- och husvagnsmässa, Caravan Salon i Düsseldorf, fick Husbil & Husvagns Anki Sydegård och Jimmie Öbom koll på vad som är på gång i branschen.

Här är sex av de största  husbils- och husvagnstrenderna:

Lätta husvagnar

Nästa år ska det vara en liten husvagn, en lätt sak som det fungerar att dra bakom ett elfordon. Med andra ord en husvagn som väger under 1 500 kilo. Det blev tydligt när man kollade på vilka nya vagnar tillverkarna valde att lyfta fram under mässan i Düsseldorf.  
 
Där fanns roliga vagnar som Hobby Beachy Air, som såg charmig ut bakom en VW ID Buzz, men som skulle ha begränsad användning på nordliga breddgrader med tanke på bristen på isolering. Och mer praktiska som Tabberts nya Pep Pantiga 390 WD med induktionshäll och nedfällbar säng – vikten är 1500 kilo. Även LMC hade en nätt liten 540-vagn som lockade besökare.
 

358 kilometer ska det gå att köra när den är fulladdad

Omställningen till el har börjat

Det börjar bli dags att ställa om till el, även för husbilstillverkarna. På Caravan Salon märks det till exempel genom konceptfordon som Bürstner Lineo C 590 Electric, den eldrivna plåtis som presenterades, men som alltså ännu inte tillverkas. 
 
Några hallar längre bort, bland andra campingbilar och plåtisar, hittar man däremot äkta vara: Nederländska Tonkes prisbelönta elcampingbil Tonke EQV som byggs på MB. Med popup-tak, utdragbart kök och utedusch skiljer den sig inte nämnvärt från andra campingbilar, förutom att den går på el. Upp till 358 kilometer ska det gå att köra när den är fulladdad.

Popups som liknar valarnas barder 

Extra sovutrymme på taket fortsätter vara "popupulärt" i campingbranschen. Popup-taken syntes överallt.

Det nya var i år var konstruktioner som gjorde att de uppfällda taken påminde om valars barder snarare än om tält, eller dragspel, som de brukar göra.

Hymergruppen har två varianter på temat, dels prisbelönta Bürstner Lyseo Gallery, dels mässfavoriten Hymer Venture S. Båda dessa popup-tak skiljer sig från mängden utseendemässigt, och nås dessutom genom en riktig trappa inne i husbilen – snygg design och spännande funktion i ett. Blir roligt att testa i praktiken framöver...

Snygg design och spännande funktion i ett

Komfort – även i campingbilar 

Små campingfordon med totalhöjd på ca 2 meter blir allt mer populära ute i Europa. Frågan är när trenden når oss i Sverige, och om den någonsin slår lika mycket. Handlar vårt motstånd om bekvämlighet borde det kunna brytas ner.  
 
I år presenterades nämligen mängder med smarta lösningar för hygienutrymmen i campingbilar. Kort sagt: Dusch och toa. Ofta toalett med utsikt när bakluckan är uppfälld – och vem vill inte ha det? Nackdelen är väl bristen på lastutrymme, men kanske en låda på dragkroken eller liknande är räddningen för campingbilsentusiasten.
 

Skandinavien inspirerar 

”Ljust och skandinavisk”, ”hygge”… Den som trodde att vurmen för det nordiska har dött ut har fel. Hobby säljer in sina modeller för 2023 med nordiskt mys. Nya Hobby Maxia Van beskrivs till exempel med orden: ”Nordiskt hygge möter inspiration”.

Större variation på basfordon 

Fiat har fortsatta problem med sina leveranser och allt fler husbilstillverkare ser sig om efter alternativ som basfordon. På Caravan Salon blev det mycket tydligt. Många nya modeller var byggda på Ford, MAN, Volkswagen, Renault och Mercedes Benz.  

Irritationen hos många tillverkare över Fiats leveransproblem och brist på information var märkbar. Det finns bodelstillverkare vars personal fått gå hemma i månader i brist på material och fordon att bygga på. I vissa fall har de lovats mängder av Ducato men bara fått en bråkdel. För kunder, handlare och tillverkare är det därför bra att fler alternativ nu erbjuds. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.