Nästa artikel
7 husvagnar vi testat de senaste två åren
Köpguide

7 husvagnar vi testat de senaste två åren

Publicerad 12 september 2022 (uppdaterad 8 februari 2023)
Från Adria och Knaus till Kabe och Dethleffs. Dessutom: Det här får du dra med ditt körkort.

Från 2020 till 2022 har en mängd husvagnar passerat Husbil & Husvagns testlag. De senaste åren har vi förutom en hel del snabbkollar också hunnit med att göra mer djuplodande tester och omfattande så kallade supertester.

Här är 7 husvagnar vi har granskat:

 

Adria Alpina 663 HT

Tillhör Adrias toppserie i sortimentet som tävlar mot vintervagnar från självaste Kabe. Alpina klarar testet från våra proffs på alla områden och bjuder ett riktigt bekvämt boende för par som kräver viss lyx. Men någon budgetvagn är den inte.


 

Kabe Estate 520 XL

Sorteras som märkets instegsnivå, men erbjuder ändå fullständiga vinteregenskaper som standardmonterad vattenburen golvvärme och frostskyddade tankar. Mer om den kan du läsa i vårt supertest.


 

Easy Caravanning Takeoff Xcite

Är inte en traditionell husvagn, utan en hybrid mellan tältvagn och husvagn som är uppfällbar och med både hårt tak och hårt golv. Vi imponerades av den smidiga fällningen och det stadiga chassit, men insidan är något spartansk.

Hur mycket får jag dra?
  • Med vanlig B-behörighet får du köra en personbil med totalvikt på högst 3 500 kilo och antingen 1) en husvagn med en högsta totalvikt på 750 kilo eller 2) en husvagn som väger mer än 750 kilo om bilens och husvagnens totalvikt inte är över 3 500 kilo.
  • Med utökad B-behörighet (B96) får bilen och släpet tillsammans inte ha en totalvikt som överstiger 4 250 kilo.
  • Med BE-behörighet (tungt släp) får du köra en personbil med en totalvikt på högst 3 500 kilo och ett släp som också får ha en totalvikt på högst 3 500 kilo.

Undantag:

  • Om du har ett B-körkort utfärdat före den 1 juli 1996 får du köra en personbil med en totalvikt på över 3 500 kilo.
  • Om du har ett BE-körkort utfärdat före den 19 januari 2013 finns ingen begränsning i hur tungt släpet får vara förutom bilens egen begränsning.

Knaus Deseo 400 TR

Lilla Knaus Deseo 400 TR påminner om ett hästsläp men på insidan finns funktionskök, badrum och nedfällbara sängar. Med ett enkelt handhavande kan man förvandla vagnen till motorcykeltransport!


 

Eriba 820 Touring

Den här silverfärgade vagnen är något helt i sin egen klass. Klar retrokänsla, men ändå fullproppad med tekniska finesser som automatisk nivåreglering och yttre ledlist. En vagn för den som vill sticka ut.


 

Hobby 560 KMFE De Luxe

Har en rad smarta förvaringslösningar (till och med integrerade i dörren!) och en barnkammare som kan avskärmas. Väldigt genomtänkt för barnfamiljer!


 

Kabe Imperial 780 TDL FK

De sista två bokstäverna i modellnamnet betyder att köket är frontmonterat. Lyx som ingår är inbyggnadsugn och mikrovågsugn plus ett rymligt kylskåp på 190 liter med dubbelhängda dörrar. Det är en tung pjäs med totalvikt på 2650 kg, men känns ändå stadig rakt fram med sin dubbelaxel.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.