Nästa artikel
Våra husbilsdrömmar: Litet, lastutrymme och heltidboende
STOCKHOLM 2024

Våra husbilsdrömmar: Litet, lastutrymme och heltidboende

Publicerad 2024-03-21 12:13 (uppdaterad 2024-04-12 09:33)
Det här letade besökarna efter på nyligen avslutade Stockholmsmässan.

Många gick i husbilsdrömmar på mässan Stockholm Husvagn Husbil. 

Vi pratade med fyra personer, som hade helt olika önskemål och tankar. 

Daniel som flyttat till plåtis på heltid, Ros-Marie och Bo som inte vill ha ny plåtis – men behöver tillbehör och Magnus som behöver mycket lastutrymme.

Här är deras berättelser:

Daniel Levin bor på heltid i sin Weinsberg CaraLoft.

Daniel vill bo på heltid i plåtisen

Drömmen om vanlife på heltid hade funnits länge, eller åtminstone sedan covid bröt ut och ”kontorsråttan” Daniel Levin fick börja jobba hemifrån.

Så i höstas inträffade katastrofen, som han vände till en möjlighet. Han fick en vattenläcka i lägenheten och kunde inte bo kvar under saneringen. Att hemförsäkringen gav ekonomisk kompensation för nytt boende gav också skjuts i rätt riktning.

– Jag har gått och velat så länge, men bättre chans finns inte än när man är utslängd från boendet och allt rivs upp helt och hållet, säger Daniel.

Han skaffade en plåtis, närmare bestämt en Weinsberg CaraLoft, och flyttade in i den. Under vintern har han bott i den på heltid i Stockholmstrakten, på ställplatser och utanför vänners hus eftersom han behövt el. Tanken är att det här ska bli en prövoperiod: Är det så här han ska leva och bo permanent?

– Jag ger det ett eller kanske två år för att bestämma mig. Var det här drömmen, var det här heltid, var det semester eller ingenting alls? säger han.

Var det här drömmen, var det här heltid, var det semester, heltid eller ingenting alls?

Än så länge har han inte hunnit leva sitt fria liv som han tänkt sig. Den planerade resan söderut kom av sig när värmepannan lade av i januari. Men om några veckor bär det av – till Spanien eller Italien. Han har inte riktigt bestämt sig än. Och i väntan på det spanar han in plåtisar på Stockholm Husvagn Husbil.

– Om jag kommer fram till att jag vill forsätta med det här livet kommer jag inte att vilja ha kvar den jag har nu. Kravlistan börjar bli ganska klar. Så det är därför jag är ute och kollar vilka modeller som existerar, säger han.

Han har framför allt två krav på nästa plåtis:

– Framkomlighet, fyrhjulsdrift och höjd. Jag vill inte stå plant, jag vill ut i naturen och inte behöva vara rädd för det.

– Värme. Och då har jag kommit fram till att det inte räcker med luftburet. Det ska vara vattenburen golvvärme för att klara vintern på riktigt. Så man kan köra till Alperna eller genom Sverige i minusgrader.

Dessutom funderar han på om han inte ska gå ifrån gasol.

– Jag är lite småsugen på att skippa det helt så man har induktionshäll och sådana saker och bara köra el. Det blir ett system mindre och elproduktion och lagring är så effektivt och bra i dag, säger han.

Bo och Ros-Marie Blomqvist är nöjda med sin La Strada Avanti XL.

Bo och Ros-Marie vill ha det litet

Paret Blomqvist från Härnösand kommer nedstigande från en ståtlig Morelo på mässan. De konstaterar att trappan är brant – och att lyxliner inte är någonting för dem.

– Nä, det känns inte bekvämt, vi vill ha det litet, säger Ros-Marie och Bo fyller i:

– Men inte för litet, vi har en plåtis som vi är nöjda med, 5,9 meter. Det är en La Strada Avanti XL, den är lite finare inredningsmässigt och lite ovanligare.

Paret har tidigare haft husvagn och husbil. Plåtisägare har de varit i ungefär ett år och snart går de i pension. Då ser de framför sig ett härligt fritt liv med resor både i Sverige och utomlands. Så deras husbilsdröm har redan gått i uppfyllelse.

Det är en La Strada Avanti XL, den är lite finare inredningsmässigt och lite ovanligare.

– Vi är helnöjda. Det är så många smarta detaljer: dubbelgolv så den tar mycket last och så är den lite högre i taket. Den känns ljusare och större tack vare rymden som blir. Och det finns inget steg upp när man ska in i förarhytten. Nu har vi skor och allt möjligt i dubbelgolvet, säger Ros-Marie.

På mässan tänker de främst titta efter tillbehör, bra krokar och sådant som kan göra plåtisen mer personlig. Och så finns det en till sak som är bra med att se sig omkring i andra fordon.

– Att man går in i en bil och kan konstatera ”vi har det ju bra”. Det är också ganska skönt. Tidigare har vi varit impulsiva. En gång åkte vi in på ett ställe på väg från Stockholm och så köpte vi en husvagn. Men nu har vi hittat rätt, säger Ros-Marie.

Magnus Roos letar plåtis med plats för många korvar.

Magnus behöver lastutrymme

Vad gör man när man reser runt i landet och säljer korv och alltså behöver både tillfälligt logi och lastutrymme? Kollar efter en husbil förstås.

Magnus Roos driver företaget Rosens delikatesser och passar på att titta runt när han ändå står på mässan och säljer korv. 

– Tanken är att jag i vissa lägen ska slippa åka en två-tre mil efter att ha stått på en marknad eller mässa. Och när jag ändå ska köpa en bil kan jag köpa en jag kan bo i. I stället för att lägga pengarna på hotellnätter lägger jag dem på en amortering, säger han.

Men det går sådär. Bland annat för att han blev av med körkortet 1997 och alltså inte får köra husbilar som väger över 3500 kilo. Inte för att han vill ha en större husbil, den ska få plats i en vanlig P-ruta. Men de mindre husbilarna har inte tillräckligt med lastutrymme – och lastvikt – för hans behov. Hans korvar fyller motsvarande 15-20 flyttkartonger.

– Jag har gråa köttbackar som man kallar dem. Runt en 30 stycken. Sedan behöver jag kunna lasta upp närmare tonnet och det blir svårt med en husbil.

Sedan behöver jag kunna lasta upp närmare tonnet och det blir svårt med en husbil.

Alltså lutar det åt att han bygger en egen och då skannar han mässan efter smarta lösningar. Men det verkar som om han redan nu har en bild av slutresultatet framför sig.

– Jag ska prova att bygga en egen på en Volkswagen Crafter jag har nu. Då tar jag bort baksätet, sätter in kyl och mikro. Jag har inte bestämt om det ska vara sovloft eller en våningssäng ovanför hjulhuset. Sedan har jag köpt solpaneler som jag kan ladda bodelsbatterierna i.

Men någon gång framöver skulle han vilja ha en riktigt häftig plåtis.

– Tanken är att jag vill ha lite fräschare, lite nyare på sikt men jag får bygga efter plånboken. Eftersom jag har ett nystartat företag har jag inget kapital att leka med, så att säga.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.