Bild
Nästa artikel
Restips: Dinkelsbühl, en stad med det gamla i behåll

Restips: Dinkelsbühl, en stad med det gamla i behåll

TYSKLAND

Vi går sakta över floden och sedan genom stadsporten i den intakta stadsmuren och möts av en av de bäst bevarade medeltidsstäderna efter Romantische Strasse. Vi har kommit till en annan tidsepok!

Den romantiska vägen i Tyskland, Romantische Strasse, är som ett pärlhalsband. Det som håller ihop pärlorna kanske inte är det mest intressanta, det är pärlorna som är både spännande, vackra och svåra att gradera sinsemellan. Men klart är att Dinkelsbühl skimrar som den finaste ädelsten trots, eller kanske snare tack vare, en historia sedan 1200 år med sin nästan oförstörda miljö omgiven av en närmast intakt ringmur. Och pärlorna efter Romantische Strasse ligger tätt och skimrar mot besökarna!

Rikedomen kom från textilindustrin men utsatte även staden för risker. Under det trettioåriga kriget var svenskarna intresserade men sägs i en legend ha fallit till föga när en ung flicka med en skara barn bakom sig bad på sina bara knän om att staden inte skulle brännas. Svenska kungen sägs ha skonat staden från detta grymma öde även om Dinkelsbühl då var på ruinens brant. Än idag firas årligen i juli denna händelse. Även under andra världskriget skonades staden som undgick de bombningar som så hårt drabbade så många andra städer.

Vi charmeras av den gamla vallgraven där stadsmuren med sina torn speglar sig i vattnet medan blommorna sprider sin väldoft och fåglarna obekymrat simmar omkring. Vi stannar till på den gamla vindbryggan innan vi passerat stadsporten. Utsikten längsmed vallgraven och floden Wörnitz är hänförande och de olikformade tornen speglar olika tidsepoker. En del är runda, en del halvrunda medan några är fyrkantiga. På insidan av stadsmuren går vi plötsligt långsammare för att strax stanna till. Den typiskt tyska blåsmusiken gör sig påmind inne på en större gård där någon placerat ut stolar och invånarna sitter och njuter i den gassande solen. Nu skuggas sittplatserna lägligt av några stora träd, bredvid serveras vin eller glass och alla ser ut att njuta till fullo. Här och på liknande platser sitter lokalbefolkningen och njuter.


Vi gör oss heller ingen brådska utan njuter av en charmig promenad där vi efter varje gränd möts av nya upptäckter. Vi gluttar in genom det öppna fönstret där gardinen fladdrar i vinden och kvinnan försiktigt tittar ut när hon upptäcker oss. Vi möts av ett leende eftersom staden inte är överbefolkad av turister. Näraliggande Rothenburg o.d.T. har också en fantastisk charm, något mindre på småstadsvis men har tre gånger så många turister vilket märks. I Dinkelsbühl är staden mer levande. Här härskar lokalbefolkningen på ett helt annat sätt.

Överallt finns charmiga detaljer men även monumentala byggnader som kyrkan St George Minster, en av de mer monumentala i en stad av den här storleken. Här höjer sig tornet 64 meter upp i luften och kyrkfönstren över de intilliggande hustaken.

Vi får absolut inte missa kvällsvandringen med nattvakten. Han visar runt till många spännande platser medan han berättar om stadens historia och självklart är han klädd i medeltida dräkt.

Det är absolut en stad som ska besökas efter Romantische Strasse, inte fylld med storstadspuls men väl med en härlig medeltida känsla!

Var?

Dinkelsbühl ligger efter väg 25, Romantische Strasse, söder om Würzburg.

GPS: N49°04'27", E10°19'26"

DCC Camping park ligger alldeles invid staden. Deras hemsida hittar du här.

GPS: N49°04'52", E10°20'04"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.