Story

Tänk efter före…

Nybörjare i husbilar, står på rad på ställplats och följer oskrivna regler
Nästa artikel
Ny i husbil? Här är 9 oskrivna regler du bör känna till!
Vett & etikett

Ny i husbil? Här är 9 oskrivna regler du bör känna till!

Publicerad 23 november 2022 (uppdaterad 28 juni 2023)
Nybörjare i husbilar, står på rad på ställplats och följer oskrivna regler
Går du på andras toalett? Paxar du ställplats? Då har du brutit mot två av de outtalade regler som gäller bland husbilister. Här är dessa och ytterligare sju regler som är bra att känna till.

Allt fler husbilar kör på våra vägar och många är nybörjare. Och det är inte alltid självklart de känner till de outtalade regler som finns bland husbilister. Det märkte Gunilla Strand, som bloggar på Våra Husbilsresor, när hon och hennes man var ute med husbilen i somras.

– Många nya kom till fricampingplatser, tog fram förtält, ställde fram stolar och gick sin väg. Precis sådant som andra bilister blir irriterade på husbilar för, säger Gunilla Strand.

Hon såg framför sig hur allt fler av deras smultronställen skulle försvinna, på grund av andras tanklöshet.

– Resultatet kan bli att det står förbudsskyltar där nästa gång man kommer dit, säger hon.

De outtalade reglerna handlar om att visa hänsyn och skapa ett schysst klimat bland alla som är ute på vägarna. Vi pratade med två erfarna husbilister, förutom bloggaren Gunilla Strand även Leif Edström, ordförande i Husbilsklubben, om vad det är bra att tänka på när man är ute med husbilen.

Här är nio saker du INTE ska göra:

1. Möblera P-platsen
Visst, du får stå med husbilen på vanliga parkeringar, eller fricampa intill en badplats. Men du bör inte blockera mer plats än du behöver till bilen. Det kan väcka ilska och irritation hos omgivningen – och i förlängningen leda till förbud mot att stå på platsen.

2. Paxa ställplatser åt andra
Att blockera plats åt vänner, med stolar eller annat, på icke bokningsbara ställplatser är ett stort no-no. Andra husbilister – som tvingas åka vidare för att det är fullt – blir garanterat inte glada.

3. Smygtömma gråvatten
Låta gråvatten droppa på parkeringsplatsen i smyg, enlig principen: ”det är ju bara lite diskvatten”, är väl inte så farligt? Kanske inte. Men det kan leda till motsättningar mellan vanliga bilister och husbilister.
– En varm dag luktar det inte rosor direkt, säger Gunilla Strand. Och det ser inte trevligt ut när det bildas en stor pöl på parkeringsplatsen. Men det kan förstås också bero på att man glömt stänga kranen…

4. Korsa andras ”tomt”
Det går snabbt och märks knappt, tänker du kanske. Men att gena över den osynliga tomtgränsen nära andras husbilar och husvagnar på en camping eller ställplats anses inte okej.
– Man går inte över någon annans ”tomt”. Lika lite som du sneddar över grannens tomt när du är hemma i villan. Man vill vara lite ifred och tycker ”den här platsen har jag betalat för”, säger Gunilla Strand.

5. Parkera dörr mot dörr
Hur viktigt det är att köra in ”rätt” på din plats märker du om du råkar parkera dörr mot dörr – så att din och grannens uteplats hamnar ultranära varandra.
– Det är hemskt! En gång var vi på en camping i Frankrike när några backade in intill vår bil, som vi kört in. Sedan satt de och tittade på oss hela tiden, utan att säga ett ord, säger Gunilla Strand.

6. Ha högsta volym i förtältet
När du är ute blir förtältet ett extra rum. Problemet är att det inte är ljudisolerat. Så tänk ett varv till innan du drar upp volymen på musiken eller sätter telefonen på högtalarläge, när du står intill andra på campingen.

7. Spela på lediga husbilsplatser
Om du ska spela kubb eller fotboll kan lediga platser mellan husbilarna på campingen verka vara en bra plats. Det är det inte. Folk är rädda om sina husbilar och kan se rött när bollar och pinnar far förbi.

8. Gå på andras toalett
Att gå på toaletten när du besöker vänner är inte konstigt. Om du inte befinner dig i en husbil. Då tar du hänsyn till värdarna som inte ska behöva ta hand om ditt ”avfall”.
– Man gör det i sin egen husbil. Det finns flera skäl till det, bland annat att den ska tömmas också. Jag tycker det är naturligt att man går i sin egen bil, säger Leif Edström.

9. Att inte hälsa
Hemskt mycket hej, kan det bli när du åker husbil. Det är tradition och anses som god sed att hälsa på andra husbilister som du möter.
– Ibland blir man nästan trött i armen av att hälsa på alla, skojar Leif Edström. Det är en gemenskap som är trevlig, jag har fått många vänner som jag inte skulle ha fått annars.

Men framför allt: Tänk på att det inte är någon katastrof om någon gör lite fel. Alla gör misstag ibland, så ha överseende med att nybörjare inte kan allt. Och prata med varandra – hellre än att bli upprörd i det tysta och ta ut ilskan på olika forum.

– Det är bättre att gå och prata med folk på ett vänligt sätt än att anta att de beter sig illa med flit, säger Leif Edström.

Han är också noga att påpeka att det är undantag, snarare än regel, att husbilister beter sig klantigt.

– De som kör husbil sköter sig väldigt bra. Det är klart att det alltid finns de som inte sköter sig men lejonparten vet hur man ska bete sig, säger han.

Mer läsning på:
varahusbilsresor.se
husbilsklubben.se
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.

Nästa artikel
Det här är terrängkörningslagen
Guide

Det här är terrängkörningslagen

Publicerad 2024-05-21 09:49 (uppdaterad 2024-05-22 14:01)
Så regleras hur man får köra i naturen med husbil eller husvagn.

Vad innebär egentligen terrängkörningslagen?

Kort sagt att det är förbjudet att köra på barmark med motordrivna fordon i terräng. Fordonet får inte komma i kontakt med marken ute i naturen. Förbudet gäller överallt. Det behöver alltså inte finnas skyltar uppsatta.

Vad är då terräng, kan man fråga sig.

Det gäller all mark i naturen utanför vägar. Till exempel skogsmark, kalfjäll, våtmarker, stränder, hedar, parker, åkrar och ängar. Även sådant som kan uppfattas som väg, såsom stigar, vandringsleder, motionsspår eller spår som skapats vid skogsbruk, räknas som terräng.

Det innebär med andra ord att du måste hålla dig på vägen när du är ute med husbil eller husvagn.

– Utrymmet för husbilar och husvagnar att köra i terrängen är rätt obefintligt. Man sitter i ett motordrivet fordon, alltså omfattas inte husbilskörandet av allemansrätten. När man åker i sitt fordon är det vanliga vägtrafikregler som gäller: Hur man får parkera och terrängkörningslagen, säger Nils Hallberg, expert på allemansrätten vid Naturvårdsverket.

Det kan vara okej att köra åt sidan lite från vägen och parkera, om det inte innebär att naturen skadas eller en olägenhet för markägaren.

– Att köra 12 meter längre in i skogsgläntan för att få fin utsikt, är förbjudet, säger Nils Hallberg.

– Det är inte för att jävlas med camparna. Det är för att inte förstöra svensk natur, det blir markskador. De väger ju en del så det blir spår när man kör ut vid sidan av vägen.

Det räcker inte ens att fråga markägaren om lov att få stå på en plats i naturen.

– Om man blir anmäld hjälper det inte att ha fått tillåtelse av markägaren. Vill man ha det måste man söka dispens hos länsstyrelsen, säger Nils Hallberg.

Personer som bryter mot terrängkörningslagen kan dömas till böter oavsett om de råkat ställa sig på platser där de tror man får stå – eller om de avsiktligt brutit mot lagen.

Observera att terrängkörningslagen enbart gäller motordrivna fordon. Hur det är tillåtet att gå och cykla i naturen regleras genom allemansrätten som är betydligt generösare.

Källa: Naturvårdsverket
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.